Dovolenkové plány na letné mesiace sa zmenili každému z nás. Každoročný vytúžený týždeň pri mori, predĺžené víkendy v európskych metropolách, ktoré boli posledné desiatky rokov očakávanou a príjemnou súčasťou prázdnin musíme posunúť na ďalší rok alebo vycestovať s rizikom. Ako reálne poznamenala korona kríza dovolenkové plány Slovákov sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

 

dovolenkove plany slovakov uvod

 

Eva, 40 rokov:

Dovolenkové plány nám korona kríza úplne zmenila, a mení nám ich každý týždeň. Už to nie je o tom, že si vyhliadneme správny last minute a ideme. Každý rok k nášmu letu patrilo aj more. Tento rok sme vzhľadom na situáciu plánovali namiesto dovolenky v exotike minimálne Chorvátsko. Ceny za all inclusive tam sú výborné, ale napriek tomu asi more oželieme. Riziko letieť s rodinou nechceme podstúpiť a nepohodlie dlhého čakania počas jazdy autom na hraniciach + neistota, či sa nezmení situácia a budeme sa musieť skôr vrátiť, prevážili natoľko, že sme sa rozhodli zostať na leto v SR resp. ČR. Začiatkom júla sme boli na krátkej dovolenke pri Banskej Štiavnici. Je to krásny kraj a jeho návštevu vrelo odporúčam. A plánujeme ešte asi 2 - 3 predĺžené víkendy v Česku alebo na Slovensku. V Česku plánujeme navštíviť oblasť Hluboká nad Vltavou, Český Krumlov a na Slovensku Pieniny, Bardejov a na jeseň možno Nízke Tatry.

 

dovolenkove plany bardejov

 

Anna, 68 rokov

Áno, korona absolútne zmenila moje plány. Pobyt v zahraničí, ktorý som mala zakúpený už od februára, som musela po dôkladnom zvážení situácie oželieť. Tohtoročnú dovolenku teda absolvujem na Slovensku, obľúbenou destináciou pre mňa a moju rodinu sú Vysoké Tatry, takže určite budú naše kroky smerovať tam.

 

dovolenkove plany anka2

 Foto: Anna s vnučkami vo Vysokých Tatrách

Zdeno, 48 rokov

Cestujeme pravidelne a každý rok, a určite chceme vycestovať aj teraz. Sme zodpovední, naša najrizikovejšia časť cesty je let lietadlom. Potom už ideme do prírody, bývame na farmách alebo v súkromí, nenavštevujeme diskotéky a bary, venujeme sa turistike a poznávaniu prírodných krás. Tento rok budeme cestovať po Nórsku, letenky už máme zakúpené, tak verím, že sa už nič nezmení a užijeme si našu cestu.

 

dovolenkove plany norsko

 

Zuzana, 40 rokov

Kvôli korone sme museli stornovať dávnejšie zakúpené letenky do Londýna, kde sme s rodinou plánovali stráviť predĺžený víkend. K moru sa tento rok nechystáme, ale máme v pláne precestovať Slovensko a Česko, konkrétne sa tešíme do Jeseníkov, na Slovensku máme naplánované výlety do Terchovej a na Babiu Horu. A samozrejme s deťmi budeme robiť turistiku v okolí nášho bydliska, teda blízko Piešťan a na Považskom Inovci.

 

dovolenkove plany zuzka

 Foto: Zuzana s rodinou na Lomnickom Štíte

Oľga, 69 rokov

Moja júnová dovolenka v Chorvátsku sa neuskutočnila, ale dúfam, že ju absolvujem v septembri. V rámci Slovenska chodím na jednodňové výlety často a pravidelne. Tematicky ide predovšetkým o návštevu prírody. V októbri mám v pláne predĺžený víkend na Morave.

Zuzana, 41 rokov

Všetky naše dovolenkové plány boli kvôli korone zrušené. Do zahraničia sa v tejto situácii nechystáme. Aj sme premýšľali o ceste autom do Chorvátska, ale nakoniec sme si to rozmysleli. Dovolenkovať budeme iba na Slovensku, nechystáme sa ani do Českej republiky. Tento rok "dáme" Tour de Slovakia a budeme spoznávať krásy našej krajiny.

 

dovolenkove plany zuzkav

 Foto: Zuzana s dcérkou na výletoch po Slovensku

Marcela, 51 rokov

Každý rok sa s obľubou vraciame do pre nás zázračného miesta v Chorvátsku na ostrove Brač v dedinke Murvica. Je tam nádherná príroda a priateľskí ľudia, ktorí ten vynikajúci pocit oddychu len umocňujú. Dúfam, že sa tam dostaneme aj teraz, termín dovolenky sme si oproti pôvodnému termínu posunuli o mesiac. Takže verím, že si aj v tomto roku dovolenku pri mori vychutnáme.

 

dovolenkove plany macka

Foto: Marcela, Chorvátsko

Alexandra, 32 rokov

Zvyčajne lietame každý rok k moru, vždy do inej destinácie a spoznávame krásy cudziny. Tento rok covid rozhodol za nás, že dovolenku strávime doma, čomu sa taktiež tešíme. Nakoľko máme 6-ročného syna, prispôsobujeme destinácie podľa aktivít pre rodiny s deťmi. No bolo celkom zložité si práve toto leto zabezpečiť ubytovanie pri vode či aquaparku v potrebnom termíne za "rozumnú cenu", lebo záujem je veľký. Nakoniec sa podarilo a budeme sa kochať krásami našich veľhôr v Jasnej. Tatry ponúkajú všetky možnosti ako aktívne stráviť čas, oddýchnuť si vo wellness či navštíviť jaskyne, múzeá. A samozrejme je pre mňa prvoradé, že dovolenku strávim s ľuďmi, ktorí pre mňa znamenajú celý svet.

Pripravila: Petra Adamcová

Prečítajte si tiež: Tipy pre rodiny s deťmi na dovolenkové aktivity vo Vysokých Tatrách

vtatry tipy rodiny pedal planet 1