Najmenšie veľhory na svete, ľadové a priezračné plesá, horské chaty, nosiči kráčajúci do strmých kopcov, jedinečná vôňa kosodreviny a lúčne kvety všetkých farieb. Určite si každý z nás v tomto opise okamžite predstavil krásu Vysokých Tatier.

 

vtatry tipy rodiny uvod

 

Jedna z najnavštevovanejších lokalít na Slovensku má naozaj mnohé naj. Je obľúbeným miestom profesionálnych športovcov, nadšencov turistiky i milovníkov prírody. Tatry sú však aj častým cieľom rodín s deťmi. Štandardné turistické výstupy či výlety lanovkami pozná každý z nás. My sme sa ale aktuálne pozreli a na vlastnej koži vyskúšali menej tradičné ciele a zaujímavosti, ktoré zabavia práve rodiny s deťmi rôznych vekových kategórií.

Výlety s kočíkom

Tatry sú predovšetkým o pobyte na čerstvom vzduchu a turistike. Máte ešte maličké deti, ktoré sa vozia v kočíku? Žiadny problém, rozsiahlu sieť turistických trás a tratí aj pre kočíky i ľudí s obmedzením pohybu v Tatrách vytvorili v rámci projektu Tatry bez bariér. Atraktívne úseky sú kombinované možnosťou návštevy horských chát, kultúrnych a prírodných zaujímavostí. Rodinný výlet na Popradské Pleso, Rainerovu či Bílikovu chatu alebo romantická prechádzka z Lysej Poľany k horárni v Bielovodskej doline, to sú len niektoré z mnohých tipov.

 

vtatry tipy rodiny galeria bilikova chata 4

 

Náučné chodníky

Deti radi poznávajú, bádajú a zisťujú nové informácie. Ak už máte deti väčšie a sú vašimi takmer rovnocennými partermi v turistike, a chcete ich oboznámiť s viacerými informáciami, o prejdenom úseku, živote v prírode, faune i flóre, skúste niektoré z viacerých náučných chodníkov. Môže ísť o klasické kratšie trasy v rámci Vysokých Tatier, ale aj o špeciálne zamerané výlety. Tie môžete zvoliť podľa toho, čo vaše deti zaujíma, napríklad náučné chodníky na tému astronómie, histórie Smokovcov, prírodných zaujímavostí, alebo romantická téma o jazierkach lásky na Štrbskom Plese. Možno sa aj vy dozviete veľa nového.

 

vtatry tipy rodiny deti

 

Ihriská, lanové parky, adrenalínové aktivity

Nie všetky deti sa vyžívajú v turistike a chôdzi po tatranských kameňoch. Možno tejto aktivite prídu na chuť až vo vyššom veku alebo v dospelosti. Pre deti, ktoré sú hravé a stále radi v pohybe, nájdete priamo v Tatrách niekoľko vonkajších detských ihrísk, lanových parkov a adrenalínových aktivít. Pre menšie deti odporúčame návštevu Svištej krajinky. Okrem zábavy sa deti dozvedia, ktoré zvieratká po sebe zanechávajú aké stopy, môžu si pozrieť podoby reálnych tatranských zvierat vyrezaných z dreva. Zážitkom navyše bude jazda kabínkovou lanovkou na Skalnaté pleso, kde sa Svištia krajinka nachádza.

 

vtatry tipy rodiny svistia krajinka

 

Deťom milujúcim adrenalín a deťom vo vyššej vekovej kategórii môžete dať na výber z adrenalínových aktivít. Na Štrbskom plese sa nachádza lanový Veveričí park, na Hrebienku je k dispozícii 100 metrová summer tubingová dráha, pri zástavke lanovej dráhy Štart je možné zapožičať si kolobežky a spustiť sa asfaltovou 3 kilometrovou traťou až do Tatranskej Lomnice. Tú istú trať je možné absolvovať aj na horských kárach, inak povedané bezmotorových trojkolkách. Taktiež v Tatranskej Lomnici je horská bobová dráha, ktorú si vraj zamilujú celé rodiny.

A čo keď prší? Nevadí...

Tricklandia

Hoci vo Vysokých Tatrách, konkrétne v Starom Smokovci, avšak v galérii Tricklandia prejdete za jednu hodinu naprieč celým Slovenskom. Reálne zobrazenia Bojnického zámku, rázovitej obce Vlkolínec i splavovanie na Dunajci je kombinované s motívmi ľudových rozprávok a povestí. To všetko v zobrazení optických ilúzií a trick - artových obrazov. 24 atrakcií vytvára vizuálne ilúzie, ktoré sú akoby naozajstné, avšak ide len o dvojrozmerné kresby.

 

vtatry tipy rodiny galeria trick landia 5

Foto: Tricklandia

Pedal Planet

Táto súkromná galéria šliapacích autíčok z mnohých krajín sveta poteší nielen malých milovníkov áut, ale aj ich ocinov. Vo výstavnej sieni je možné prezrieť si 110 exponátov renomovaných automobilových značiek, ako sú Porsche, Jaguár, Mercedes či Rolls Royce. Kútik značky Ferrari je doplnený o digitálnu prehliadku fotografií Martina Trenklera, ktorý je prvým slovenským oficiálnym fotografom seriálu F1. Galériu nájdete v Novej Polianke.

 

vtatry tipy rodiny pedal planet 1

Foto: Pedal Planet

Galéria Dobrá hračka - Tatranská Lomnica

V tomto jedinečnom priestore v Tatranskej Lomnici si deti môžu vyskúšať rôzne povolania. Kozmonaut, muzikant, automechanik, hasič, policajt a mnohé iné profesie s reálnymi vybaveniami a priestormi. Nazrieť môžu aj do továrne s mechanizmami ozubených koliesok, viacerými funkčnými strojmi a preskúmať čo, prečo a na akom princípe funguje. Zaujímavé, edukatívne a pre deti veľmi lákavé.

 

vtatry tipy rodiny galeria dobra hracka 2

Foto: Galéria Dobrá hračka

Tatranská kométa

Pre milovníkov technických zaujímavostí odporúčame jazdu tatranskou kométou. Vláčik bol zachránený pred zošrotovaním členmi Veterán klubu železníc v Poprade. Po dlhodobých a náročných opravách je kométa k dispozícii pre všetkých. Vlak jazdí na trase Poprad - Starý Smokovec, Starý Smokovec - Štrbské Pleso, Starý Smokovec - Tatranská Lomnica a späť, ale len počas špeciálnych dní a príležitostí, treba sledovať webovú stránku nadšencov.

 

vtatry tipy rodiny tatranska kometa 3

Foto: Tatranská kométa

Pripravila: Petra Adamcová

 

Prečítajte si tiež: Sezóna bobuľového ovocia je v plnom prúde

bobuloviny ribezle