V televízii a i v ostatných médiách sa stále rieši ohrozenie ľudí vírusom spôsobujúcim ochorenie COVID 19. Mnohí z nás zo strachu alebo z nechuti počúvať tieto negatívne správy už radšej spravodajstvo ani nesledujú. 

 

deti korona 1

 

Ako vnímajú túto situáciu deti, ktoré korona kríza zasiahla tiež, ale iným spôsobom, sme sa spýtali mladých ľudí vo veku od desať do sedemnásť rokov. Zaujímalo nás, aké boli ich nútené prázdniny, či im chýbalo cestovanie a tiež to, či na celej tejto situácii našli niečo pozitívne. 

Marek, 11 rokov

Koronu som zo začiatku vnímal negatívne, školy a hranice sa zatvorili a vznikol veľký chaos, hlavne čo sa týka učenia. Nič nefungovalo tak ako by malo. Chýbali mi spolužiaci a kontakt s kamarátmi, ale našťastie som s rodičmi chodil často do prírody. Cez letné prázdniny som koronu až tak nepociťoval, bol som v táboroch, chodili sme na výlety po Slovensku. Navštívili sme toho naozaj veľa, boli sme na mnohých hradoch a zrúcaninách, napríklad Ostrom kameni, Branči, boli sme v Skalici, Bratislave, na Baťovom kanáli a na viacerých ďalších miestach - a to bolo na celej situácii veľmi pekné.

 

deti korona Marek

 Foto: Marek

Hanka, 13 rokov

Prázdniny s korona vírusom boli v pohode, ale bez vírusu by som si ich užila určite viac. Tento rok sme mali naplánovanú dovolenku v Londýne, ktorá nám bohužiaľ nevyšla, ale aspoň sme mohli viac spoznávať Slovensko.

Tobiáš, 17 rokov

Spočiatku, keď sa začalo o korone hovoriť v správach, ma to nejako extra nezaujímalo a bral som to relatívne na ľahkú váhu. Keď nás ale poslali domov zo školy, uvedomil som si vážnosť situácie. Prvé mesiace karantény sa mi páčili a užíval som si to. Ale v máji a v júni by som už prijal predošlý režim. V auguste sme mali v pláne rodinnú dovolenku do Nórska. Aj keď to pár dní pred odjazdom nevyzeralo vôbec ružovo, nakoniec sme vycestovali. Nórsko nebola riziková krajina, ale aj tak sme tam boli takmer jediní turisti - čo bolo veľké pozitívum.

 

deti korona Tobias

 Foto: Tobiáš

Soňa, 12 rokov

Tieto prázdniny naozaj boli v niečom iné. Neboli sme na dovolenke pri mori, ako sme si ešte v zime naplánovali, ale nejako dramaticky som to nebrala. Bývame v dome, takže som väčšinu času strávila vonku na záhrade. S rodičmi sme boli na pár dní v Tatrách a Súľove, bolo to fajn a more mi vlastne vôbec nechýbalo. Prázdniny som vnímala ako každé iné, len som cítila, že sme akosi viac doma. Ja to však vnímam pozitívne, doma mi bolo dobre. Chcem ale, aby už situácia bola normálna a konečne sme sa zbavili rúšok... Ale nejaký extra strach nepociťujem. Skôr obavu o rodičov, babky a dedka.

Veronika, 10 rokov

Prázdniny tento rok boli iné ako po minulé roky, nemohli sme ísť k moru, čo mi chýbalo. Ale musím povedať, že aj na Slovensku sa mi páčilo a bolo tu dobre. Navštívili sme s mojou rodinou Kremnicu a Štiavnické bane. Kúpali sme sa namiesto mora v tajchu, bicyklovali sme sa a prechádzali v okolí Banskej Štiavnice, vyšliapali sme na Sitno. Zvláštne bolo, že sme museli nosiť rúška a nemohli sme vycestovať niekam ďaleko. Prázdniny po minulé roky boli z tohto hľadiska zábavnejšie mohli sme cestovať do zahraničia, mali sme viac voľnosti, čo bol pre mňa veľký rozdiel. Tohtoročné prázdniny boli úplne iné – také veľmi zvláštne.

 

deti korona Veronika

 Foto: Veronika

Matúš, 15 rokov

Nevadilo mi, že som nechodil do školy, ale bola škoda, že som nemohol ísť na dovolenku ani do tábora. Ale čo už...

Simonka, 12 rokov

Korona prázdniny som brala dobre. Najskôr som si nevedela zvyknúť na systém učenia z domu, mali sme veľmi veľa domácich úloh, ale po dvoch týždňoch už som sa do toho dostala. Po prebudení som si urobila úlohy, ktoré sme mali od učiteľov cez internet. Takáto výučba sa mi páčila a neprekážala mi. Chýbali mi ale niektorí spolužiaci a väčšina učiteľov. Keď zakázali cestovanie cez hranice, bolo mi to ľúto, lebo sme mali naplánovanú cestu do Chorvátska, kam som sa tešila. Ale nebolo to také zlé, lebo aj Slovensko je krásne, a aj počas ďalších prázdnin chcem vidieť všetko, čo som nestihla. Pozitívne pre mňa bolo, že som mohla dlhšie spať a robiť si úlohy, kedy som si sama určila. Zhodnotila by som to tak, že sa mi páčilo, že môžem byť doma, ale pre učenie je asi lepšie chodiť do školy.

 

deti simonka

 Foto: Simonka

Zhovárala sa: Petra Adamcová

 

Prečítajte si tiež: Medová rozprávka v hlavnej úlohe so Zdenkou Grgulovou 

grgulova 8