Gastronómia sa stáva dôležitou súčasťou luxusného segmentu vrátane módy. Čoraz viac svetových fashion značiek si uvedomuje, že sa zážitky a emócie stávajú omnoho luxusnejšou komoditou ako akékoľvek iné produkty.

 

restauracie luis vuitton

Foto: Louis Vuitton - Caffe Quer Generic Huge

Louis Vuitton – Osaka

Luxusná značka Louis Vuitton ide s dobou a portfólio svojich produktov rozšírila aj o gastro šperk – reštauráciu a kaviareň. Nachádza sa v pôsobivej štvorposchodovej vlajkovej predajni v Osake, ktorá sa nedá ani z diaľky prehliadnuť. Tento futuristický objekt, ktorý má pripomínať tradičnú japonskú nákladnú loď Higaki-Kaisen s vlajúcimi plachtami, navrhli architekti Jun Aoki a Peter Marino. Dlhoočakávané Le Café V, ktoré na tomto „sci-fi“ mieste slávnostne otvorili vo februári, sa nachádza na najvyššom poschodí budovy, pričom menu je zostavené podľa renomovaného japonského šéfkuchára Yosukeho Sugu. Súčasťou je aj bar a obrovská terasa s veľkorysým výhľadom.

 

restauracie luis vuitton 1

 

Gucci – Florencia

Najznámejší taliansky šéfkuchár Massimo Bottura a ikonický módny dom Gucci spojili svoje sily, aby vytvorili ďalší unikátny projekt, ktorý presahuje hranice módy. Fúzia dizajnu, unikátnosti a inovatívnosti hrajú hlavnú úlohu pri práci oboch zúčastnených strán aj v Gucci Osteria da Massimo Bottura. Celý projekt vznikol v hlave Alessandra Michella, no realizácia nastala vďaka CEO značky, Marcovi Bizzarimu, ktorý je dlhoročným kamarátom slávneho šéfkuchára. Spoločne chceli vytvoriť pravú „osteriu“, reštauráciu na bežné, každodenné stravovanie, ktoré ocenia nielen miestni, ale aj cestovatelia. Čo však samotný šéfkuchár odporúča určite vyskúšať? „Caesar šalát, bonito tostada, Emilia burger, cestoviny na štýl bouillabaisse alebo taka bun.“

 

restauracie gucci

Foto: Gucci Osteria da Massimo Bottura

Jacquemus, Paríž (tu sú dve reštaurácie )

Francúzsky fashion dizajnér Simon Porte Jacquemus si splnil sen. Túžil po mieste, ktoré bude vystihovať jeho korene a emócie s nimi spojené a prenesie ich do srdca Paríža. Ako sám hovorí: „Niečo ako letná krása belostných domov zaliatych slnkom na pobreží Stredozemného mora“. Podarilo sa. V spolupráci so spoločnosťou Caviar Kaspia otvoril už druhú reštauráciu Oursin, tentoraz na druhom poschodí galérie Lafayette Champs-Élysées. Už samotný názov prevádzky (oursin znamená morský ježko) predznamenáva, že pôjde o stredomorskú kuchyňu. V tematike nezaostáva ani interiér, ktorý je inšpirovaný pobrežnými gréckymi mestečkami. Biele steny s výklenkami a keramika dotvárajú čistý, harmonický a upokojujúci celok. Podobne ako prvá reštaurácia dizajnéra, Cafe Citron (príjemná neformálna kaviareň na prvom poschodí s obrovskými terakotovými kvetináčmi a citrónovníkmi), je Oursin do bodky inšpirovaný kultúrou, do ktorej sa narodil Jacquemus. „Veľmi ma ovplyvnila práca umelca Valentina Schlegela a domom architekta Jacqua Couelleho, kde som často chodil na dovolenky,“ dodáva dizajnér. Tento gastronomický a architektonický zážitok dopĺňa výhľad na Avenue des Champs-Élysées.

 

restauracie jaquemes

Foto: Reštaurácia Orsin

Prada, Miláno a Londýn

Pasticceria Marchesi stelesňuje milánsky štýl už od roku 1824. Na týchto miestach ponúkajú fenomenálne špeciality, elegantné priestory a dokonalý servis sprevádzajúci pôžitkárske chvíle plné remeselného vkusu a sofistikovanej tvorivosti. K historickej pasticcerii vo Via Santa Maria alla Porta v Miláne sa pridali aj ďalšie dve vo Via Monte Napoleone, ktorá je navrhnutá architektom Robertom Baciocchim a Galleria Vittorio Emanuele II. Nedávno spoločnosť na potešenie všetkých Londýnčanov a turistov otvorila ďalšiu prevádzku v centre Londýna, v prestížnej štvrti Mayfair. „Ultrainsta“ miesto, ktoré vedie skupina Prada, nesmiete obísť. Nájdete tu okrem rozprávkových priestorov tie najlepšie pralinky, millefeuilles a neuveriteľne chutnú čokoládu. Nemusíme zrejme dodávať, že počas týždňov módy sa tieto miesta menia na prechodné sídlo módnych redaktorov z celého sveta...

 

restauracie marchesi

Foto: Pasticceria Marchesi

DSquared2, Miláno

Ceresio 7 spoločnosti DSquared2 v Miláne je rovnako ako o jedle ako aj o umení, architektúre a dizajne. Tvorcovia módnej značky a dvojičky Dean a Dan Catenovci sa intenzívne angažujú v štúdiu Storage pre architektonický vývoj a zaujímavú sa aj o interiérový dizajn. Konkrétny návrh interiéru a jednotlivé dekorácie však konzultovali v súčinnosti s dizajnérmi z Dimore Studia. Zariadenie reštaurácie je prepracované do detailov od boxov na sedenie, kresiel až po jednotlivé obrazy na stenách či poháre. Bonusom je priestranná terasa s dvoma bazénmi a 360-stupňovým výhľadom na modernú panorámu milánskeho Financial District. Gastronomické nebo zažijete vďaka šéfkuchárovi Eliovi Sironimu, ktorého charakterizuje „náročná jednoduchosť“. Prostredníctvom nej znovuobjavuje klasické talianske pokrmy a plnosť chutí.

Text: Jana GOMBOŠOVÁ, Alex VÍROSTKOVÁ
Foto: archív reštaurácií