Dnešná doba praje cestovaniu na Slovensku. Ale aj tu sa zmenili zaužívané stereotypy. Trendom je cestovanie do hôr, prírody a mimo väčších miest. Vyhľadávané sú ubytovania v chatách, dreveniciach, vilkách a apartmánových domoch.

 

drevenice chaty chalupy trend slovensko dovolenka cezkoronu 2

 

Tento typ ubytovania poskytuje na jednej strane komfort, na druhej strane zabezpečuje momentálne vyžadovaný sociálny dištanc. Ak sú súčasťou dreveníc alebo chát sauna, vírivka či iné možnosti wellnes služieb, sú obsadené aj niekoľko mesiacov vopred.

Čaro ubytovania v chatách v prírode nás vracia do detstva a k tradíciám. Je dovolenkou, aj keď nie tou pravou hotelovou, kde nám navyše aj navaria. Ale podľa toho, čo sme zistili v ankete u viacerých klientov takýchto zariadení, v tejto chvíli im to vôbec neprekáža, práve naopak sú vďační aj za takúto možnosť vycestovania a relaxu. Tak sa poďte pozrieť, ako vidia možnosť tráviť momentálne dovolenku na Slovensku nami oslovení respondenti, a čím je pre nich dovolenka na chatách výnimočná.

 

drevenice chaty chalupy trend slovensko dovolenka cezkoronu 1

 

Rastislav, 48 rokov

S manželkou pravidelne cestujeme dva krát do roka do zahraničia. Zväčša do "zabudnutých" destinácií, kde nie je mobilný signál, pretože obaja máme náročnú a vyčerpávajúcu prácu, kde sa potrebujeme absolútne odstrihnúť od technológii a riešenia akýchkoľvek pracovných problémov. S nápadom ísť na predĺžený víkend do drevenice pod Tatrami som spočiatku nebol úplne stotožnený. Dnes však môžem povedať, že to bol výborný relax, rovnako bez signálu, uprostred hôr a vôkol nás nikto. Večer a v noci sme len načúvali zvukom lesa. Keď sa nám podarí, radi si túto aktivitu zopakujeme.

Dominika, 21 rokov

Tento rok sme sa s priateľom vybrali na prvú spoločnú dovolenku len vo dvojici. A bolo to práve do apartmánového domu neďaleko Banskej Štiavnice. Mali sme k dispozícii všetko čo sme potrebovali, pripojenie na internet a vlastné notebooky. Mohli sme tak obaja na diaľku komunikovať s našimi školiteľmi, ale byť vlastne na dovolenke. Varili sme si zo surovín, ktoré sme si priviezli z domu, ale obchod bol aj tak neďaleko. Priateľ sa naučil perfektne kúriť v krbe, takže romantika ako sa patrí.

Zuzana, 39 rokov

Na dovolenku do chaty sa nechystáme, lebo máme k dispozícii rodinný dom po rodičoch v menšej obci blízko Trnavy. Chodíme tam zatiaľ len občas, cez víkendy alebo keď je dlhšie voľno, pretože aj keď naše deti do školy nechodia, my s mužom do práce chodiť musíme. Sme ale nastavení na iný spôsob dovolenky vo welnesse a so všetkými službami, takže už sa nemôžeme dočkať, ako pominie kríza a vyrazíme na ozajstnú dovolenku do hotela a najlepšie niekde do zahraničia a k moru.

Roman, 52 rokov

Žijeme s rodinou v Bratislave a dovolenka nám neskutočne chýba. Snažíme sa aspoň raz za mesiac ísť niekde na niekoľkodňový výlet v rámci Slovenska. V lete sme ešte stihli neuzatvorené hotely, teraz sme posledné dva razy boli v dreveniciach, ktoré sú súčasťou hotela, ale v samostatnej časti. Nefungovala reštaurácia, ale robili donášku a tak isto nebol otvorený bazén v hlavnej budove, čo nám chýbalo. Ale aj tak sme boli radi, že sme na chvíľu von z Bratislavy a prevádzkovateľ hotela nám urobil výhodnejšiu cenu.

Kvetka, 63 rokov

Do zahraničia s manželom necestujeme, lebo ja sa bojím lietania. Slovensko máme ale precestované do detailov. Pre nás korona teda nie je veľkou zmenou, vraciame sa na miesta k nami overeným ubytovateľom. Hotely prioritne nenavštevujeme, skôr dávame šancu ubytovateľom na súkromí. Dostaneme sa tak do kontaktu s ľuďmi z konkrétnej oblasti, dajú nám vždy dobré tipy na trávenie voľného času a výlety. Sme aj napriek vyššiemu veku nadšení turisti, takže si momentálne vychutnávame nie príliš zaplnené chodníky a prírodu. Aj tak je to ale celé smutné, keď si chcete po túre dať dobrý čaj či drink a všetko je zatvorené. My si ho urobíme samozrejme aj doma, ale pre prevádzkovateľov tých služieb to musí byť likvidačné.

Pripravila: Petra Adamcová