Cestovanie a poznávanie nových miest je aktivita, ktorú milujú milióny ľudí na celom svete. Niektorí cestujú len vo svojom meste či krajine, preferujú chôdzu a turistiku, iní ľudia si podľa svojich možností a preferencií vyberajú vzdialenejšie destinácie a dobrodružné zážitky. Rok 2024 bude podľa odhadov a skúseností travel špecialistov plný zaujímavých a nových trendov v oblasti cestovania. Tu je 5 najočakávanejších z nich:

 

Trendy v cestovaní 2024 0

 

Skip-gen cestovanie

Rodinné dovolenky sa často z formy rodičia a deti menia na formu starí rodičia a vnúčatá. Starí rodičia sú zvyčajne vo veku 70 rokov a sú stále dostatočne zdraví a aktívni na to, aby išli na dovolenku, výlet alebo dobrodružstvo so svojimi vnúčatami. Uprednostňujú pobyt na mieste, ktoré má pre nich často sentimentálny význam, a ktoré je dostatočne zaujímavé aj pre ich vnúčatá. Podľa štatistík je globálny pomer žijúcich starých rodičov k vnúčatám vyšší ako kedykoľvek predtým. Je to vďaka zvýšeniu dĺžky života a poklesu počtu detí na jednu rodinu. Hovorí sa tomu „doba starých rodičov“. Tí si svoje vnúčatá chcú užiť, ukázať im miesta, ktoré boli pre ne zaujímavé v ich mladosti alebo sa naopak túžia dostať na miesta, ktoré v minulosti pre pracovné vyťaženie nestihli navštíviť, ale stále ho majú vo svojom zozname.

 

Trendy v cestovaní 2024 3

 

Tiché cestovanie

Stres, hluk, ruch, práca s počítačmi, každodenná komunikácia s ľuďmi spôsobuje to, že človek túži po tichu a dovolenke bez akýchkoľvek rušivých elementov. Tiché cestovanie ponúka šancu na obnovenie a reset, predstavuje uvedomelejší druh výletu, ktorý po návrate nevyžaduje ďalšiu dovolenku na zotavenie sa z dovolenky. Meditačné dovolenky, dovolenky v tichu, na odľahlých miestach, uprostred prírody sú čoraz populárnejším wellness trendom. Niektoré prírodné oblasti dokonca vyhradili miesta a úseky pre zážitky v tichých priestoroch, ktoré neprospievajú len návštevníkom, ale aj prírode samotnej.

 

Trendy v cestovaní 2024 2

 

Chladnejšie destinácie

Letná dovolenka sa mnohým spája so slnkom, teplom a relaxom pri vode. So stúpajúcimi teplotami a celkovým globálnym otepľovaním začínajú ľudia zvažovať pobyty v chladnejších destináciách, aj kvôli počasiu, aj kvôli skutočnosti, že sú menej preplnené ako napríklad prímorské oblasti. Podľa prieskumu európskej cestovnej siete Virtuoso až 82% jej klientov zvažuje na tohtoročné leto destinácie s miernejším podnebím, ako napríklad Island, Pobaltie a Škandináviu.

 

Trendy v cestovaní 2024 1

 

Poznávanie krajiny cez športovú turistiku

Plánovanie cieľov, destinácií a výletov sa bude u mnohých dovolenkujúcich riadiť aj podľa organizovaných zaujímavých športových udalostí. Najočakávanejšími sú letné olympijské a paralympijské hry, ktoré sa budú konať v Paríži od konca mesiaca júl do začiatku septembra. Očakáva sa, že Paríž počas tohto obdobia navštívi viac ako milión turistov. Hry inšpirovali aj organizovanie celomestských projektov, ktoré pripravili mesto na túto významnú udalosť. Zaujímavé je napríklad vyčistenie rieky Seina, na ktoré bolo vyčlenených 1,4 miliardy eur, a ktoré umožní záujemcom verejné kúpanie v rieke. Inými sledovaným podujatím bude Tour de France, ktoré sa tento rok začína v talianskej Florencii a pokračuje cez Rimini po pobreží Jadranského mora až na sever do Apenín cez oblasť Emilia-Romagna. Okrem podpory športovcov turisti počas týchto aktivít môžu poznávať miestnu lokalitu, pamiatky a ostatné turistické zaujímavosti.

 

Trendy v cestovaní 2024 4

 

Vzájomná výmena

Keďže náklady na cestovanie prirodzene každým rokom stúpajú, čoraz obľúbenejším trendom je možnosť opustiť svoj domov a vycestovať na dlhšie časové obdobie za výhodnejších podmienok. Týmto atribútom zodpovedá trend vzájomnej výmeny domov, ktorú sme mohli spoznať aj v romantickom filme Prázdniny. Výhodou je bezplatné bývanie vo vybranej destinácii, výmenou za poskytnutie vlastného bývania na obdobie týždňov či mesiacov. Hoci koncepty couchsurfingu a výmeny domov existujú už desaťročia, v poslednom období vzniklo množstvo nových platforiem, ktoré ponúkajú tieto služby ľahko dostupné a v oveľa širšom meradle.

Pripravila: Petra Adamcová