Futuristický i retro zároveň, obdivovaný a pre niektorých rozprávkový. Taký je vzhľad hotela Inntel Zaandam, ktorý stojí neďaleko hlavného mesta Holandska Amsterdamu.

 

inntel hotel 6

 

Mesto Zaandam, ktoré sa nachádza približne desať kilometrov od Amsterdamu, už niekoľko rokov pracuje na novom centre - Inverdan. Mestský plán rozvoja mesta stanovuje, že akékoľvek návrhy nových budov musia odrážať charakter oblasti rozprestierajúcej sa na rieke Zaan. V súčinnosti s týmto nariadením a jeho rešpektovaním vznikol aj tento hotel. Hotel Inntel bol jednou z prvých častí revitalizačnej kampane v meste, ktorej cieľom bolo obnovenie jeho budovy bez straty šarmu architektúry charakteristickej pre mesto.

Už dve dekády láka návštevníkov vďaka svojej architektúre

Hoci hotel postavili pred viac ako 20 rokmi, je neustále vyhľadávaný milovníkmi netradičného bývania, záujemcami o architektúru a ľuďmi, ktorí počas svojich ciest túžia okrem klasického ubytovania aj po zážitku navyše. Budova slúži ako výborný príklad architektonického štýlu tohto regiónu.

 

inntel hotel 7

 

Inšpirácia prostredím i umením

Autorom architektonického návrhu hotela je Wilfried van Winden. Pri návrhu sa inšpiroval malými chatkami Zaandamu a maľbou Clauda Moneta a jeho modrého domu. Fasáda hotela preto pozostáva zo 68 samostatných fasád domov, koncepčne postavených vedľa seba a na sebe tak, aby tvorili jednotný harmonický celok. Každá fasáda domu má popri tom jedinečné črty.

 

inntel hotel 1

 

Spôsob konštrukcie hotela

Skelet budovy tvorí kombinácia liatych betónových stien a stĺpov na spodných podlažiach a montovaných stien pre zvislú konštrukciu. Vonkajšie steny tvoria montované drevené rámové konštrukčné prvky, zakončené obkladom. V interiéri boli použité kovové stĺpové steny, pričom veľká starostlivosť bola venovaná prepojeniu stien a spojov, aby vyhovovali požiadavkám vode a vetru odolnosti a zvukotesnosti.

 

inntel hotel 2 inntel hotel 3

 

Hotel Inntel disponuje kapacitou 160 izieb na dvanástich poschodiach, konferenčnými miestnosťami, bazénom, tureckým kúpeľom, saunami a posilňovňou. Rovnako ako fasáda domu na vonkajšej strane, aj jednotlivé hotelové izby majú individuálne prvky, ktoré sa vyznačujú vlastnosťami typickými pre tento región.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Hotel Inntel Zaandam