Obrázok1Chorvátsko neočarí svojich návštevníkov len bohatou kultúrou a históriou, ale aj svojou kuchyňou. Je to tým, že sa v jeho gastronómii miešajú vplyvy Stredozemného mora, Balkánu a stredoeurópskej kuchyne. Prečítajte si náš článok a spoznajte jedinečné jedlá, ktoré na svojej dovolenke v Chorvátsku musíte ochutnať.

 
  

Tradičné chorvátske jedlá

Peka

Peka je v skutočnosti skôr spôsob varenia ako jedlo. Jej príprava zahŕňa pomalé varenie mäsa alebo morských plodov, ktoré sa najskôr marinujú s bylinkami, zeleninou a zemiakmi. Potom sa pripravená zmes dá do hrnca a pečie sa pod železnou alebo hlinenou pokrievkou, ktorá má tvar zvonu a je pokrytá uhlíkmi. Práve dlhé a pomalé dusenie zabezpečuje, že mäso je mimoriadne šťavnaté a aromatické.

Zdroj: Bigstock.com

Čierne rizoto

Počas dovolenky v Chorvátsku určite ochutnajte čierne rizoto. Ide o jedinečné jedlo, ktoré sa pripravuje z arborio ryže, kalamárov alebo sépii, cibule, olivového oleja, cesnaku, paradajok, červeného vína a kalamárového atramentu, ktorý dodáva rizotu charakteristickú čiernu farbu. Je to jedlo, ktoré zaručene očarí každého milovníka morských plodov a je obľúbené v reštauráciách nielen na pobreží, ale aj vo vnútrozemí Chorvátska.

Obrázok3

Zdroj: Bigstock.com

Brodetto

Brodetto je ďalšie charakteristické jedlo chorvátskej kuchyne. Tento pokrm má svoje korene v dalmatínskej oblasti a je obľúbený najmä v pobrežných oblastiach Chorvátska. Ide o „rybí guláš“, ktorý sa pripravuje z rôznych druhov čerstvých rýb, ako je tuniak, makrela či sardinky. Tieto ryby sa potom dusia v paradajkovom základe spolu s cibuľou, cesnakom, korením a bylinkami, čo vytvára bohatú a intenzívnu kombináciu chutí.

Často sa podáva s domácimi rezancami alebo kukuričnou polentou. Tento jednoduchý, ale nesmierne chutný pokrm je obľúbený nielen medzi miestnymi obyvateľmi, ale aj medzi turistami, ktorí túžia vyskúšať zaujímavé jedlo z chorvátskeho pobrežia.

Obrázok4

Zdroj: Bigstock.com

Tradičné chorvátske nápoje

Víno

Chorvátsko je jednou z najstarších vinárskych krajín na svete. Jeho vinice sa rozprestierajú od pobrežia Jadranu až po horské oblasti vnútrozemia. Pobrežné oblasti, napríklad Dalmácia a Istria, sú známe svojimi aromatickými bielymi vínnymi odrodami Malvazija a Pošip.

Horská oblasť je zase známa svojimi bielymi vínnymi odrodami, ako je Graševina, a červenými vínnymi odrodami, ako je Frankovka. Samozrejme, Chorvátsko ponúka množstvo ďalších odrôd, preto počas svojej dovolenky určite vyskúšajte aspoň niektoré z nich.

Obrázok5

Zdroj: Bigstock.com

Pivo

Na svojej dovolenke v Chorvátsku určite vyskúšajte dve hlavné značky piva, Karlovačko a Ožujsko, ktoré ponúkajú svetlé ležiaky. Práve tie vám vedia ponúknuť zaslúžené osvieženie počas horúcich dní.

Za vyskúšanie stoja aj remeselné pivá, ktoré sa v posledných rokoch stali v Chorvátsku veľmi obľúbenými. Sú to práve malé a nezávisle pivovary, ako napríklad Medvedgrad, Nova Runda či Zmajska, ktoré prinášajú nové verze klasických pív. Preto, ak ste milovníkom piva, neváhajte a počas svojho pobytu v Chorvátsku ich vyskúšajte.

Obrázok6

Zdroj: unsplash.com

Maraschino

Zadar pre vás ponúka okrem nádherných pláži aj maraschino likér. Ide o tradičný chorvátsky alkohol, ktorý má bohatú, sladkú chuť s jemnými tónmi ovocia a bylín. Vyrábaný je z maraschino čerešní a proces jeho výroby zahŕňa fermentáciu a destiláciu ovocnej zmesi spolu s bylinkami a koreninami. Po destilácii sa likér zriedi a dochucuje cukrom, aby sa dosiahla jemná a vyvážená chuť. Práve jeho jedinečná chuť ho robí dobrým nielen na pitie, ale aj na miešanie rôznych koktailov.

Obrázok7

Zdroj: Bigstock.com