Jedlo je pre mnohých z nás pôžitkom. Ideálne je, ak je jedlo nielen kvalitné a výživovo hodnotné, ale aj chuťovo delikátne, zdravé a esteticky vyzerajúce. Rok 2024 harmonizuje v oblasti prípravy jedál uvedomelý výber jednotlivých ingrediencií a lahodné chute. Nastáva vzostup rastlinných alternatív, redukcia cukru, poznávanie nových príchutí a ešte vyšší rozmach funkčných potravín. Špecialisti sa zhodujú na tom, že pôjde o ďalší krok k ešte uvedomelejšiemu a zdravému stravovaniu.

 

zdrave jedlo 1

 

Rastlinné alternatívy

Očakáva sa, že trend rastlinných potravinových alternatív, ktorý si počas posledných rokov získal popularitu i obľubu, bude v nasledujúcom roku pokračovať. Okrem už existujúcich alternatív mäsa a mliečnych výrobkov sa bude klásť osobitný dôraz na rastlinné riešenia s vysokým obsahom bielkovín a vlákniny.

Funkčné potraviny

Produkty so zdravotnými a výživovými hodnotami budú taktiež naďalej rásť v popularite. Podľa výskumu, ktorý urobila agentúra Food Guru, sa až 45% spotrebiteľov vyjadrilo, že sa počas posledných troch rokov začali podrobne zaujímať o zloženie jednotlivých produktov a ich výživové hodnoty. K potravinám a produktom, ktoré prinášajú energiu a vitalitu sú na vzostupe produkty s látkami uvoľňujúcimi stres a úzkosť, a aj jedlá podporujúce pamäť, sústredenie a zdravé starnutie.

 

zdrave jedlo 2

 

Prirodzené farebné spektrum

Farebné jedlá áno, ale v prirodzenom móde. Umelé farbivá sa začínajú nahrádzať farbivami pochádzajúcimi z prírody. Použitím takýchto farieb vo forme rastlinných práškov alebo extraktov vznikajú nové možnosti tvorby pre food špecialistov a kuchárov. Alternatívy tohto typu oslovujú nielen mladú generáciu dbajúcu o životné prostredie, ale aj všetkých konzumentov, ktorých zaujíma vplyv jedla a jednotlivých jeho zložiek na ich zdravie.

Sladká rovnováha

Podľa poklesu predaja umelých sladidiel v horizonte posledných piatich rokov sa ukazuje, že spotrebitelia im postupne prestávajú dôverovať. Nápoje, cukrovinky a iné potraviny s nulovým alebo nízkym obsahom cukru a s umelými náhradami budú postupne nahrádzať produkty so sladidlami na prírodnej báze. Okrem stévie, ktorá sa na našom trhu už udomácňuje, sa očakáva vzostup sladidiel napríklad z listov sladkých ostružín.

 

zdrave jedlo 3

 

Nostalgia v strave

Mladých spotrebiteľov sme spomínali o pár riadkov vyššie. Avšak aj konzumenti vo vyššom veku majú svoje preferencie. Radi si pripomínajú chute a vône jedál, ktoré ich oslovili v mladosti alebo detstve. Poskytujú im pocit pozitívnych emócii a celkovej pohody. V novej podobe tieto chute dokážu napodobniť aj jedlá zo zdravých ingrediencií, takže tu vzniká prepojenie dvoch pozitív navzájom.

Dopriať si, ale v zdravšej forme

Keďže sa ľudia snažia dopriať si a byť zdraví zároveň, rastie záujem o známe pochúťky prezentované v prirodzenejšej a zdravšej forme. Napríklad výrobcovia cukroviniek, želatínových pochúťok, keksíkov a cukríkov nahrádzajú niektoré predtým tradičné zložky produktov ich zdravšími alternatívami. Vznikajú taktiež nové, doteraz nepoznané príchute, ktoré lákajú spotrebiteľov túžiacich po novom zážitku.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Unsplash