Trendy sa neustále menia. A to rovnako v oblasti módneho a automobilového priemyslu, spotrebnej techniky, potravinárstva, ale rovnako aj v oblasti zdravia a wellness. Pokým počas minulého roku rezonovala línia otužovacích kúpeľov, kolagénových nápojov a CBD produktov, tento rok sa odborníci na životný štýl zhodli v očakávaní využívania týchto hlavných oblastí wellness a zdravotných procedúr a trendov.

 

wellness trendy 2

 

Personalizovaná výživa

Všeobecné osvedčené postupy zdravého stravovania sú výborným a pravidelne využívaným spôsobom na dosiahnutie fyzickej kondície, zdravého tela a žiadanej telesnej hmotnosti. Personalizovaná výživa však ide o krok ďalej, kedy je navrhovaná strava a jej konkrétne zloženie prispôsobené a navrhnuté špeciálne pre potreby jedného človeka. Návrh vzniká na základe analýzy stravovacích návykov, jeho fyzickej aktivity, náročnosti pracovných i iných vykonávaných aktivít, ale aj na chuťových preferencií osoby. Nezriedka sa berú do úvahy aj výsledkov jeho krvných testov alebo detailného rozboru DNA.

Zameranie na duševné zdravie a holistický prístup

Wellness už nie je len o fyzickom vzhľade alebo návšteve posilňovne. Je to o starostlivosti o celé svoje ja. Čoraz viac dochádza k znateľnému posunu smerom k takému typu wellness, kde je prepojenie fyzického, duševného a emocionálneho zdravia považované za nevyhnutné na dosiahnutie celkovej pohody. Holistický a duševný wellness považuje myseľ, telo a dušu za vzájomne prepojené. Je o hľadaní a nájdení rovnováhy v každom aspekte života.

 

wellness trendy 1

 

Digitálne zdravie a wellness

Aj wellness priemysel, podobne ako mnoho iných odvetví, sa stáva čoraz digitálnejším. Používanie fitness aplikácií, prenosných sledovacích a meracích zariadení a služieb je na vzostupe. Jednotlivé produkty majú snahu suplovať v každej chvíli osobného trénera alebo zdravotného asistenta pri rôznych činnostiach, čo môže byť prospešné pre mnohých ľudí, vyžadujúcich kontrolu a pripomienkovanie pri ceste za zlepšovaním zdravia a kondície.

Optimalizácia spánku

Spánok a oddych sú kľúčovými faktormi na zachovanie fyzického zdravia a duševnej pohody. Tento fakt nie je žiadnou novinkou, ale notoricky známa potreba. Trend optimalizácie spánku sa zameriava na zlepšenie jeho kvality a trvania. Nápomocné popri tom môžu byť zariadenia na sledovanie spánku, sledovanie postupov na jeho zlepšenie a to takých, ktoré vyhovujú jednotlivcovi. Pre niekoho to môže byť väčšia fyzická aktivita, pre iného naopak upokojenie a spomalenie, niekomu pomáhajú bylinkové čaje a ďalšiemu vybrané potraviny a nápoje a ich konzumácia v rôznych časových rozostupoch pred spaním.

 

wellness trendy 3

 

Udržateľný wellness

Wellness nie je len o starostlivosti o seba, je to aj o starostlivosti o planétu. S rastúcimi obavami z klimatických zmien a chýbajúcich cieľov globálneho otepľovania sa vo wellness priemysle kladie väčší dôraz na produkty a postupy šetrné k životnému prostrediu. Udržateľný wellness znamená, že ľudia robia ekologické rozhodnutia vo svojich wellness rutinách, od používania prírodných produktov až po podporu etických značiek. Medzi hlavné motívy tohto trendu patrí znížená ekologická stopa, využívanie postupov šetrných k životnému prostrediu, etické rozhodnutia a menej konzumný životný štýl.

Uvedomelé stravovanie

Pri tomto type stravovania sa podobne ako pri udržateľnom wellnesse venuje väčšia pozornosť výberu potravín a celkovej konzumácii. Dôraz sa kladie na počúvanie intuitívnych stravovacích návykov, konkrétne vychutnávanie si jedla, jeho pomalá a precízna príprava, venovanie pozornosti signálom tela a reakcia na podnet hladu, výber pocitovo žiadanej potraviny a výber vhodných zdravých potravín bez pocitu deprivácie.

Pripravila: Petra Adamcová