Sauna je miestom, kde si budujeme imunitu, liečime ochorenia, ale je aj miestom stretnutí, komunikácie a vzájomnej socializácie. Pre mnoho kultúr je sauna dôležitá a nevyhnutná pre osobnú pohodu. Telo v nej má možnosť relaxácie a myseľ môže otvoriť doposiaľ nezrealizované myšlienkové kanály.

 

sauna interier dizajn trend 2020

 

Vo Fínsku, kde žije 5,5 milióna obyvateľov existuje viac ako tri milióny sáun. V tejto krajine, i v ostatných škandinávskych krajinách sa sauny tradične vyrábajú z dreva, a v ich vnútri je nádoba s kameňmi, ktorá je vyhrievaná pecou. Exteriér už ale môže byť oveľa rozmanitejší. Od mobilných štruktúr, ktoré pokojne plávajú na jazerách, až po saunu, ktorá je kópiou veľkého zlatého vajca. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme zaujímavý dizajn niekoľkých netradičných exteriérových sáun z celého sveta.

 

sauna 0 interier dizajn trend 2020

 

Mobilné vajce, Švédsko

Mobilné saunové vajce, ktoré uviedla do prevádzky švédska bytová spoločnosť Riksbyggen, bola vytvorená švédskymi umelcami Duo Bigert & Bergström. Exteriér vajíčka je vyrobený zo 69 zlatých dosiek, v odraze ktorých je možné vidieť okolitú krajinu a jej obyvateľov. Interiér je vykurovaný horákom na drevo, ktoré má tvar ľudského srdca.

 

sauna 1 interier dizajn trend 2020

 

Oválna sauna, Estónsko

Ako sa ukázalo, Estónci saunu priamo milujú. A práve hlboko v lesoch Estónska sa nachádza štýlová oválna sauna, ktorá bola skonštruovaná z dreva sibírskeho smrekovca. Projekt navrhol Tomomi Hayashi / Hayashi - Grossschmidt Arhitektuur (HGA). Sauna je postavená na dvoch starších pontónoch a vedľa nej ešte zostal priestor na oddych i vstup do prírodnej chladnej vody.

 

sauna 4 interier dizajn trend 2020

 

Plávajúca sauna, Nórsko

Ďalšia plávajúca sauna v meste Oslo - je koncipovaná ako tradičná fínska sauna. Postavená je tak, aby sa bez problémov kĺzala po vode. Veľké okná sauny ponúkajú nádherný výhľad na more a jej návštevníci majú povolené priniesť si ako súčasť saunovania malé občerstvenie a pohár vína, aby si naplno vychutnali výhľad na nórsku národnú operu a balet.

 

sauna 5 interier dizajn trend 2020

 

Jaskynná sauna, Kanada

Jaskynná sauna sa nachádza v kanadskom Ontáriu a je postavená na skalnatom mieste pobrežia neďaleko Parry Sound. Zámerom architekta Alexa Josephsona bolo dosiahnuť, aby stavba sauny pôsobila ako rodiaca sa z kameňa a interiér imituje drevo meniace tvar pod vplyvom tepla.

 

sauna 3 interier dizajn trend 2020

 

DW Sauna, Fínsko

DW Sauna v Ålande vo Fínsku bola uvedená do prevádzky spoločnosťou Denizen Works. Na jej postavenie boli použité miestne materiály. Sauna je postavená na latkovej podstave, ale je možné ľahko ju presunúť na zamrznuté jazero. Tu Škandinávci vyrežú na jeho povrchu dieru, ktorou je možné v prestávkach medzi saunovaním ponoriť sa do tunajších mrazivých vôd.

 

sauna 2 interier dizajn trend 2020

 

Text: Petra Adamcová
Zdroj informácií a foto: Architectural Digest

 

Prečítajte si tiež: Výlet za gastronomickými zážitkami do svetovo uznávaných reštaurácií

restaurant madera 2 london trendy gastronómia 2020