Silvestrovské oslavy budú tento rok vo viacerých slovenských mestách i mestách sveta bez ohňostrojov. Opatrenie je pochopiteľne dôsledkom udalostí súvisiacich s pandémiou koronavírusu. Na jednej strane ide o snahu zabrániť zhromažďovaniu väčšieho počtu osôb a tiež o šetrenie financií, ktoré sa tento rok musia investovať na iné účely.

 

silvester ohnostroj novy rok uvod

 

Slovensko

Celé Slovensko sa v tejto chvíli nachádza uprostred lock downu, a preto akékoľvek stretávanie sa na námestiach a v uliciach nie je povolené. Všetky slovenské mestá ohňostroj, aj iné sprievodné programy, ako koncerty a zábavné vystúpenia aj z tohto dôvodu zrušili.

Mestá neriešia ani oslavy či ohňostroje, ktoré by online prenášali do domácností svojich obyvateľov. Hovorkyňa hlavného mesta SR Bratislavy Katarína Rajčanová sa na tému silvestrovských osláv vyjadrila nasledovne: "Uskromniť sa a odrieknuť si niečo, sa v tomto roku stalo súčasťou našich životov. Sledovať preto tisíce eur, ktoré skončia vo vzduchu, nepovažujeme za správne aj vzhľadom na mestský rozpočet, ktorý sme museli výrazne zredukovať."

 

silvester ohnostroj novy rok bratislava

Foto: Bratislava SME

Východoslovenská metropola Košice sa však nechala počuť, že pre svojich obyvateľov chystá prekvapenie, ak to situácia dovolí. Zatiaľ na sociálnych sieťach mesta nie sú žiadne ďalšie informácie, len konkretizácia, že pôjde o vizuálne zaujímavú šou.

Silvester vo svete

Z veľkých miest ohlásili zrušenie gigantického ohňostroja napríklad v čínskom Hongkongu. Slávnostné oslavy vítania Nového roka sa budú konať za iných okolností aj v austrálskom Sydney. Ohňostroj bude veľkolepý, ale obyvatelia Sydney ho budú môcť sledovať len prostredníctvom televíznych obrazoviek. V prvom slede vláda rozhodla, že nábrežie budú môcť navštíviť lekári, zdravotné sestry a iné osoby pôsobiace v prvej línii z celej Austrálie. Avšak aj túto výnimku z dôvodu obáv zo zhromažďovania veľkého počtu osôb nakoniec zrušili.

 

silvester ohnostroj novy rok sydney

 

Holandská vláda zakázala v celom štáte predaj zábavnej pyrotechniky. Jedinou povolenou pyrotechnickou pomôckou je zapaľovanie prskaviek. Absolútny zákaz pramení zo snahy odľahčiť holandských zdravotníkov, ktorí každoročne na Silvestra riešia tisícky úrazov spôsobených práve neodbornou manipuláciou s pyrotechnikou a momentálne sú v krízovej situácii v dôsledku liečenie a starostlivosti o chorých na COVID 19.

Celosvetovo sledované spúšťanie krištáľovej gule na námestí Times Sqaure v New Yorku aj so slávnostným ohňostrojom sa konať bude. Avšak len za prítomnosti vybraných sto ľudí z prvej línie. Ostatní budú môcť odpočítavanie konca roka sledovať online alebo cez televíznu obrazovku.

 

silvester ohnostroj novy rok newyork

 

Bude to teda Silvester tichší, pokojnejší a s oslavami maximálne v našich domácnostiach, bytoch či záhradách. Napriek tomu si zaželajme pri pohári šampanského len to najlepšie a pevné zdravie.

Pripravila: Petra Adamcová