Mesto Žilina rozšírilo možnosti prepravy svojich obyvateľov ale aj turistov a návštevníkov mesta o ekologicky šetrnú formu jazdy na elektrických kolobežkách. Novinka, ktorá bola do prevádzky spustená 23. júla sa postupne dostáva do povedomia verejnosti.

 

kolobežky zilina 1

Foto: Žilinský večerník

146 elektrických kolobežiek rozmiestnili v Žiline v blízkosti mestského centra, autobusovej a vlakovej stanice, pri Žilinskej univerzite a na ďalších frekventovaných miestach. Kolobežky sa pri každom dobíjaní dezinfikujú. Na území mesta je stanovené dodržiavanie maximálnej rýchlosti počas jazdy na kolobežke do 20 kilometrov za hodinu a na pešej zóne do 10 kilometrov za hodinu.

Užívatelia si pri prvom použití kolobežky stiahnu požadovanú aplikáciu. Kolobežka sa odomkne naskenovaním QR kódu, ktorý sa na nej nachádza. Za odomknutie používateľ platí 50 centov a za každú ďalšiu minútu jazdy 10 centov. Za celodennú jazdu cena nepresiahne 25 Eur. Kolobežky sa po použití umiestňujú na vyhradené parkovacie stanice, ktoré užívateľ vidí v aplikácii.

 

kolobežky zilina 2

Foto: Žilinak

Regionálneho manažéra spoločnosti Bolt pre strednú a východnú Európu, Romana Sysla sme sa spýtali, ako sa projekt používania elektrických kolobežiek v Žiline rozbehol.

Projekt je momentálne v prevádzke sedem dní, ako by ste vyhodnotili doterajší záujem o kolobežky zo strany verejnosti?

Aj v Žiline si obyvatelia službu zdieľaných kolobežiek obľúbili už v priebehu prvého týždňa, čo nás veľmi teší. Veríme, že to tak zostane a kolobežky sa stanú prirodzenou súčasťou mikromobility v meste. Neustále sa preto snažíme v spolupráci s mestom o ďalšie vylepšenia pri prevádzkovaní tejto služby.

Stretli ste sa s nejakými problémami či už v súvislosti so zapožičaním alebo technickým stavom kolobežiek?

Od užívateľov dostávame najmä pozitívnu spätnú väzbu, ktorou službu vítajú a sú radi, že môžu na prepravu po meste využívať naše kolobežky. Je to ideálny doplnok do teplých letných dní.

Momentálne je v Žiline rozmiestnených 146 kolobežiek, je toto definitívne číslo, alebo sa bude služba ešte nejakým spôsobom meniť alebo rozširovať?

Počet kolobežiek v meste sa môže meniť na základe dopytu zo strany obyvateľov. V prípade zvyšujúceho záujmu sme pripravení počty kolobežiek navýšiť.

V Žiline sú záujemcom k dispozícii priestorovo výraznejšie modely kolobežiek, konkrétne značka Ninebot Max od Segway. Má hmotnosť 18,7 kg, nafukovacie pneumatiky, ktoré zabezpečujú lepšiu priľnavosť a pohodlnejšiu jazdu. Na jedno dobitie kolobežka prejde 40 kilometrov.

Pripravila: Petra Adamcová

Prečítajte si tiež: Tipy na zaujímavé dovolenkové miesta v južných Čechách

juzne cechy uvod