Je potvrdené, že rezervácie a vyťaženosť hotelových zariadení turistami - počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny na Slovensku - je výrazne nižšia ako v minulom roku. V pobytových hotelov je pokles počas leta od 30% do 40%. Oveľa horšie sú na tom mestské hotely, kde priemerná vyťaženosť nedosahuje ani 20% kapacít, čo znamená zníženie počtu prenocovaní oproti roku 2019 až o 70%.

 

obsadenosť hotely 1

 

Viacero mestských hotelov pritom zostáva v lete zatvorených a zlepšenie sa neočakávajú ani v septembri. Vtedy zrejme prudko klesne záujem aj o pobytové hotely. Tieto zistenia vyplynuli z prieskumu, ktorý realizovala Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska od 8. do 12. júla 2020. Údaje o stave rezervácií a svojej vyťaženosti poskytlo celkovo 165 hotelov, čo je približne 25% z ich celkového počtu na Slovensku. Cieľom prieskumu bolo zistiť dopad koronakrízy na záujem turistov o ubytovacie služby v hoteloch. Turisti využívajúci ubytovacie služby - v rámci svojich dovoleniek alebo krátkodobých pobytov - tvoria až 80% tržieb v službách cestovného ruchu. Vývoj rezervácií a celkové využitie ubytovacích kapacít hotelového typu sú preto dôležitým indikátorom o očakávanom vývoji v odvetví počas letnej turistickej sezóny.

V júni dosiahla priemerná vyťaženosť hotelov necelých 21%, pričom časť hotelových kapacít bola stále zatvorená (odhaduje sa až 1/3). Hlavným dôvodom bol nízky dopyt . Výrazne sa prejavoval v mestských hoteloch, ktoré sú počas roka využívané biznis klientami, účastníkmi kongresov, konferencií a podujatí, ale v letných mesiacoch sú vyhľadávané aj zahraničnými a domácimi turistami. Mestské hotely boli v júni vyťažené na 14%, v Bratislave 14,9%. V prípade pobytových hotelov, t.j. zariadení so službami wellness, bazénov, či iných športových a relaxačných služieb, to bolo 24,4%. Vyšší dopyt po týchto službách bol však spôsobený aj čerpaním pobytov, ktoré boli preložené z marca, apríla a mája.

 

obsadenosť hotely 2

 

V júli stúpla obsadenosť hotelov a dosiahla priemernú hodnotu takmer 38%. Ale v rovnakom období roka 2019 to bolo až 72%. Dôvodom je výrazný prepad zahraničných návštevníkov a pokles domácich klientov. Najväčší pokles zažívajú opäť mestské hotely, kde bolo rezervovaných len necelých 19% ich kapacity. U pobytových hotelov je situácia lepšia, počet rezervácií dosiahol viac ako 52%. V rovnakom období minulého roka dosahovali však mestské hotely 68% a pobytové takmer 78%. Prepad počtu prenocovaní v mestských hoteloch oproti roku 2019 je približne 70% a v pobytových hotelov viac ako 30%.

Rovnaká situácia sa pravdepodobne zopakuje aj v auguste. Z dlhodobého sledovania dosahujú hotely najlepšie čísla v roku práve v tomto mesiaci. Počet rezervácií a vyťaženosť hotelov je však tento rok nižšia ako v júli a dosahuje len 30,5%. V mestských hotelov je to necelých 16%, v pobytových hotelov 41%. Pre porovnanie to vlani bolo - v mestských hotelov 74% a v pobytových hotelov nad 80%.

Je potrebné pripomenúť, že tento stav môže byť ovplyvnený aj zmenou spotrebiteľského správania, ktoré sa v období koronakrízy prejavuje rozhodovaním a rezerváciami tzv. na poslednú chvíľu. Ďalší vývoj tak ovplyvní epidemiologická situácia a miera rozšírenia ochorenia COVID-19 nielen na Slovensku, ale aj v iných dovolenkových destináciách Slovákov. Situácia v hoteloch sa dramaticky mení vždy na konci letnej turistickej sezóny - v septembri. V tomto mesiaci zvyčajne stúpa záujem o mestské hotely, kvôli nárastu počtu biznis cestujúcich a počty turistov v pobytových hoteloch mierne klesajú. Z prieskumu AHRS je zjavné, že dopyt po ubytovacích službách v mestských hotelov stúpne len mierne a dosiahne asi 17%. Naopak, v pobytových hoteloch počet rezervácií a vyťaženosti prudko klesne zhruba o 30%.

 

obsadenosť hotely 3

 

„Situácia v cestovnom ruchu je stále kritická a očakávame, že po skončení letnej sezóny sa na celom Slovensku výrazne zhorší. Nástroje pomoci považujeme za nedostatočné a zle nastavené. Len 5 % z doteraz vyplatenej pomoci bolo pre ubytovacie a stravovacie služby, ktoré naopak zaznamenali najvyšší pokles tržieb a sú najviac postihnutým odvetvím koronakrízou,“ uviedol generálny manažér AHRS Marek Harbuľák. Dodal, že vlády v susedných a takmer všetkých európskych krajinách už prijali ďalšie špecifické opatrenia orientované len na odvetvie cestovného ruchu. Slovensko tak zostáva jedinou krajinou, ktorej vláda sa zrejme domnieva, že cestovný ruch nepotrebuje žiadnu inú pomoc.

Zdroj: AHRS
Ilustračné foto: Proper Hotel Austin