Situácia pre hotely a reštaurácie na Slovensku i vo svete je momentálne veľmi náročná. Pre majiteľov a prevádzkovateľov zariadení na strane jednej a pre zamestnancov na strane druhej. Momentálny stav je náročný aj vzhľadom na to, že sa s ním stretávame a zažívame ho po prvý krát a nevieme odhadnúť, ako dlho bude trvať a aké budú jeho celkové dôsledky.

 

hotely uvod obrazok

 

Spýtali sme sa niektorých riaditeľov a manažérov slovenských a českých hotelov, ako to vyzerá momentálne v ich prevádzkach, ako vychádzajú v ústrety klientom v prípade záujmu o storno pobytu a ako vnímajú momentálnu situáciu.

 

Vladimír Korody, generálny riaditeľ, Hotel Color v Bratislave

Hotel Color máme momentálne zatvorený. Snažili sme sa mať otvorené dvere pre záujemcov do poslednej chvíle, ale samozrejme, akceptovali sme nariadenie vlády SR. Keď prišiel pokyn k plošnému uzatvoreniu hotelov a reštaurácií, hotel sme okamžite uzatvorili. Aktuálne fungujeme len v núdzovom prevádzkovom režime, zariadenie máme zabezpečené proti škodám z tretej strany, riešime storná a zmeny objednávok, v dnešných dňoch už napríklad prichádzajú storná na mesiac máj.

 

hotely color bratislava

 

Čo sa týka rezervácií, ak si klient želá storno rezervácie, robíme ho bezplatne, rovnako ak si želá zmenu termínu, umožňujeme mu to bez problémov. Keď dôjde k otvoreniu hotela, v tejto chvíli sa nedá odhadnúť kedy to bude, ale očakávam, že nábehová krivka bude určite nejaký čas trvať, aj cestovanie medzi krajinami bude obmedzené. Ale určite budeme robiť všetko pre to, aby sme sa dostali tam, kde sme boli pred krízou. Naši zamestnanci momentálne do konca marca čerpajú dovolenky, od apríla budú poberať 60 % z platu. K znižovaniu počtu zamestnancov by sme pristúpili až v naozaj poslednom štádiu.

 

Vladimír Zavacký, riaditeľ, Hotel Lopušná dolina

Momentálne máme hotel aj reštauráciu uzatvorenú. Vykonávame rekonštrukčné práce v kuchyni, jedálni, bare, tiež odvodňovacie práce v teréne a na pozemku. Už dnes sa tešíme na stretnutie a poskytnutie služieb po kríze, najmä slovenskému klientovi. Postupne po odoznení rizika šírenia vírusu, radi privítame aj susedné národnosti z Česka, Ukrajiny, Poľska i Maďarska.

 

hotely lopusna dolina

 

Čo sa týka terajšieho rušenia pobytov alebo zmeny termínov, samozrejme ich vykonávame bezplatne. Verím, že situáciu zvládneme, aj čo sa týka udržania si zamestnancov, ktorí sú do konca mesiaca našimi zamestnancami, ďalej riešime ako bude možné pokračovať. Máme partnerov, ktorí v tejto chvíli potrebujú pracovné sily, tak sa chceme dohodnúť o poskytnutí našich ľudí im, aby neprišli o pracovné miesta.

 

Kateřina Hajná, PR manažér, Hotel Mama Shelter Praha

Na základe nariadenia a príkazu vlády ČR máme hotel kompletne uzatvorený. Pred pár dňami vláda povolila ubytovávať v špeciálnych prípadoch klienta, ktorý napríklad cestuje do Prahy za biznisom, ale my sme sa zameriavali prevažne na zahraničnú a korporátnu klientelu, máme 230 izieb, takže pre nás nie je možné kvôli jednej alebo dvom obsadeným izbám sprevádzkovať celý hotel, naopak by nás to úplne zruinovalo (nahodenie energií, pracovníci recepcie, strava...) Zatiaľ máme do konca apríla zatvorené a doma vyčkávame, čo bude ďalej.

 

hotely mama shelter

 

Všetky naše zmluvy obsahujú malú klauzulu, kde je uvedené, že v prípade neočakávanej situácie, či už ide o pandémiu, teroristický útok, alebo iné vraciame klientovi čiastku bezplatne alebo presúvame termíny bez akýchkoľvek problémov. Neskôr po odoznení vírusu sa budeme veľmi snažiť, aby reštaurácia a bar boli k dispozícii českým klientom, aby mohli chodiť k nám na koncerty, kultúrne podujatia i dobré jedlo. Nevieme totiž, kedy sa otvoria hranice, takže urobíme všetko preto, aby sme boli k dispozícii našej klientele. Po tejto kríze veľa hotelov bude musieť prehodnotiť svoje fungovanie. Napríklad s cenami ubytovania budeme musieť ísť určite dolu, a to nielen my, ale aj ostatní hotelieri.

Text: Petra Adamcová

 

Prečítajte si tiež: Koronavírus má negatívny vplyv na cestovný ruch

 

virus 4 uvod korona dopady cestovny ruch