Takmer šesť miliónov hostí, návrat turistov zo zahraničia a podstatný nárast tržieb charakterizoval minulý rok v ubytovacích zariadeniach na Slovensku.

 

bratislava

 

Takmer o pätinu vzrástol v roku 2023 počet návštevníkov v zariadeniach cestovného ruchu na Slovensku. Návštevnosť tak vlani dosiahla 5,7 milióna ľudí. Podľa údajov Štatistického úradu SR, slovenské hotely, penzióny a ďalšie ubytovacie zariadenia dosiahli druhý najvyšší počet návštevníkov od prelomu milénia. Záujem o ubytovacie služby ešte stále nedosiahol úroveň spred pandémie.

„Na to, aby sa podarilo návštevnosť dotiahnuť na rekordný turisticky najúspešnejší rok 2019, chýbalo ubytovateľom ešte 11 % (707-tisíc) hostí,“ analyzuje úrad minuloročné štatistiky.

Naďalej takmer dve tretiny (3,6 milióna hostí) tvorili v roku 2023 domáci turisti. Domáca návštevnosť medziročne vzrástla dvojciferne (o 13 %) a počet ubytovaných obyvateľov Slovenska sa priblížili k rekordom z roku 2019, chýbalo už len 8 % domácich hostí.

 

Graf 2 Vyvoj navstevnosti CR 2018 2023

 

Najnavštevovanejší Bratislavský a Žilinský kraj

Cestovný ruch sa počas minulého roka niesol v znamení trendu návratu zahraničnej klientely. Návštevnosť cudzincov vzrástla takmer o tretinu, keď sa na Slovensku ubytovalo 2,1 milióna ľudí zo zahraničia. Ani tento dynamický vývoj však nedokázal úplne vymazať prepady zahraničnej návštevnosti z predošlých troch rokov poznačených pandémiou, do hodnôt spred pandémie chýbalo ešte takmer 400-tisíc (16 % ) hostí spoza hraníc.

Trend vývoja charakteristický pre celú krajinu sa prejavoval aj na regionálnej úrovni vo všetkých ôsmich krajoch. Regióny sa od seba líšili len mierou zaostávania počtu hostí za najúspešnejším posledným predkovidovým rokom 2019. Jediný kraj, ktorý sa vlani dostal takmer na hodnoty z roku 2019, bol Žilinský kraj. Naopak v Nitrianskom a Trenčianskom kraji chýbalo ešte približne 20 % hostí. Najnavštevovanejšími regiónmi v roku 2023 boli Bratislavský a Žilinský kraj s približne 1,3 miliónmi turistov. Kým v Bratislavskom kraji bolo 6 z 10 návštevníkov zo zahraničia, v Žilinskom kraji dominovala domáca klientela. Miliónovú hranicu počtu návštevníkov prekročil rovnako aj Prešovský kraj.

Výrazný rast tržieb

Až o 30 percent vzrástli počas roka 2023 tržby ubytovacích zariadení na Slovensku. Príjmy v hotelierstva dosiahli takmer 563 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Vlaňajší rok sa tak zapíše do histórie ako rok mimoriadne dynamického rastu. Návštevnosť a tržby sa po troch rokoch prepadov začali dostávať do kondície spred pandémie.

 

Graf Trzby ubytovacich zariadeni CR za rok 2023

 

Podľa údajov Štatistického úradu SR, najvyššie tržby dosiahli ubytovacie zariadenia v turisticky najvýznamnejších regiónoch, a to v Žilinskom kraji (122 mil. eur), Bratislavskom kraji (119 mil. eur) a Prešovskom kraji (117 mil. eur). Dynamika medziročného rastu tržieb v regiónoch dosahovala od 19 % do 41 %.

Zahraniční návštevníci v roku 2023 zaplatili ubytovateľom 217 miliónov eur, a ich podiel na celkových tržbách dosahoval 38,6 %. „Bol to stále nižší podiel ako v rokoch pred pandémiou. Najvyššie tržby cudzincov, 78 miliónov eur, zaznamenal Bratislavský kraj. V regióne okolo hlavného mesta tak cudzinci tvorili až 66 % percent z celoročných tržieb hotelov  a ďalších ubytovateľov. V ostatných regiónoch vytvorili návštevníci spoza hraníc menej ako 50 % tržieb,“ zverejnili údaje štatistici.

Na Slovensku poskytovalo počas roka 2023 ubytovacie služby celkovo 5 031 ubytovacích zariadení, bolo to o 202 viac ako v roku 2022. Návštevníkom bolo k dispozícii 79-tisíc izieb a 230-tisíc lôžok vrátane kempingových miest. Čisté využitie stálych lôžok dosiahlo 28,5 %, využitie izieb 33,6 %. Priemerný počet izieb k dispozícii v jednom dni bol 62-tisíc, priemerný počet stálych lôžok k dispozícii v jednom dni predstavoval 143-tisíc.

Text: BK
Foto: Pixabay

Grafy: Štatistický úrad SR