Až 20-tisíc pracovníkov chýba slovenskému gastrosektoru a hotelierstvu. Ide predovšetkým o čašníkov, kuchárov, recepčné či chyžné. Výrazný nedostatok pracovnej sily brzdí rozvoj odvetvia.

 

nedostatok zamestnancov v slovenských hoteloch a reštauráciách

 

Rady kvalifikovaných zamestnancov preriedila pandémia a z odlivu síl sa sektor dodnes nespamätal. Mnohým ubytovacím zariadeniam a gastro prevádzkam sa nepodarilo udržať si všetkých svojich zamestnancov aj napriek štátnej podpore. Zo služieb odišla viac ako tretina pracovníkov, keď pre neistotu v odvetví cestovného ruchu si našli uplatnenie v iných sektoroch. Hoci cestovný ruch hlási výrazne oživenie, väčšina z nich sa už pracovať späť do reštaurácií a hotelov nevrátila. Nepomohol ani výrazný nárast miezd.

Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný poukazuje na to, že aj keď platy rástli, podľa údajov Štatistického úradu bola vlani v sektore ubytovacích a stravovacích služieb najnižšia priemerná mesačná mzda spomedzi všetkých sledovaných odvetví na úrovni 835 eur. „Aj preto sa dá očakávať, že mzdy budú v našom sektore rásť dynamicky aj dvojciferným rastom, keďže musia reagovať na dopyt trhu. Veľký prepad v zamestnanosti aj mzdách z obdobia korony stále dobiehame,“ tvrdí.

 

waiter 6651713 1920

 

Podobným problémom čelia aj ďalšie európske krajiny. Až 74 percent malých a stredných podnikov v hotelierstve a gastropriemysle je pre nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily nútených na vrchole turistickej sezóny obmedzovať svoj prevádzkový čas.

Martin Novotný si myslí, že jednoduché riešenia situácie na trhu práce neexistujú. „Vo všeobecnosti musí celý sektor preberať zodpovednosť za systémové riešenie. Spolupodieľať sa na výchove študentov, pomáhať pri získavaní praktických skúseností. Prevziať lídrovstvo a posúvať profesionálnu úroveň. Motivovať k stavovskej hrdosti a poukazovať na dôležitosť praktických zručností. Nelámať palicu nad generáciou 60+, ktorá možno zvažuje odchod do predčasného starobného dôchodku. Sledovať možnosti zamestnávania príslušníkov tretích krajín a akceptovať potrebu celoživotného vzdelávania.“

Pre odvetvie bude kľúčové čo najrýchlejšie prijatie systémových opatrení, ktoré otvoria domáci pracovný trh kvalifikovaným ľuďom zo zahraničia. Podľa generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska nebude zvládnutie celého procesu jednoduché procesne, časovo ani finančne. „Pravidlá sa uvoľňujú veľmi pomaly. Náš pracovný trh je pripravený absorbovať ďaleko väčšie množstvo zamestnancov z tretích krajín bez ohrozenia domácich zamestnancov,“ poznamenal Martin Novotný.

text: BK
foto: Pixabay