Obdobie zatvorených reštaurácií, barov a kaviarní bolo náročne nielen pre zákazníkov a klientov, ktorí zo dňa na deň nemohli ísť do svojho obľúbeného podniku na šálku dobrej kávy, pohár vína či gurmánsku večeru. Bolo to obdobie ťažké a v mnohých prípadoch aj ohrozujúce existenciu pre majiteľov a prevádzkovateľov reštaurácií. My sme sa niektorých z nich spýtali, ako obdobie nevyhnutného uzatvorenia svojich prevádzok zvládli, a ako to vyzerá v ich reštauráciách po uvoľnení opatrení v týchto chvíľach.

 

reštaurácie uvod

 

eXtreme park Žilina, odpovedá Mgr. Zuzana Danechová, PhD.

"Keďže eXtreme park je ovplyvnený sezónnosťou, reštaurácia bola od decembra zatvorená. Otvorenie sme mali naplánované na máj 2020, ale vzhľadom na situáciu sme reštauráciu otvárali až 5. júna. Obdobie počas krízy sme využili na prípravu zmeny konceptu reštaurácie. Rozhodli sme sa upustiť od fine diningu a zostaviť nový jedálny lístok presne na mieru tomuto plážovému priestoru. Pod vedením šéfkuchára Mariána Žuffu (reštaurácia Kursalon Trenčianske Teplice) sme zostavili menu aj nový tím reštaurácie.

Opatrenia spojené s aktuálnou situáciou vnímame ako samozrejmosť a všetky sú u nás na prevádzke dodržiavané. V eXtreme parku sa spája gastronómia, šport a zábava, areál sa s krásnym počasím okamžite naplnil. Vnímame, že mnohí ľudia sa rozhodli toto leto stráviť doma na Slovensku, a preto sme sa rozhodli priniesť im oddychovú dovolenkovú atmosféru priamo u nás. Tomu sme prispôsobili nielen jedálny lístok, ale aj hudobné večery na terase a letné eventy."

 

reštauracia extrem park žilina

Foto: Martin Drinka, eXtreme park, Žilina

Reštaurácia Terra Mate, Trenčín, odpovedá manažérka Katarína Vranová

"Naša prevádzka bola zatvorená od 14. marca do konca mája. Počas tohto obdobia sme so šéfkuchárom vytvárali nový jedálny lístok a taktiež sme dolaďovali detaily k znovuotvoreniu prevádzky. Keďže naša reštaurácia sídli v nákupnom centre, ktoré je v letnom období menej navštevované, je ťažké povedať, aký mala a bude mať dopad korona kríza na celkovú návštevnosť. V tejto chvíli sa nám aj ťažko porovnáva minulá sezóna s tohtoročnou. Čo sa týka aktuálnej situácie a súčasných dní, ľudia sú aj teraz veľmi opatrní. Avšak robíme všetko pre to, aby sa hostia u nás cítili komfortne. Ponúkame im denne kvalitný servis, výborné, s láskou uvarené jedlo, a taktiež sa snažíme vytvárať príjemnú atmosféru, aby mali dôvod vrátiť sa k nám znovu."

 

restauracia terramate

Foto: Reštaurácia Terra Mate, Trenčín

Reštaurácia a kaviareň Zuckmann Villa Piešťany, odpovedá Mgr. Gabriela Kašáková

"V rámci opatrení voči šíreniu COVID 19 bola naša prevádzka zatvorená počas dvoch mesiacov. Následne sme v rámci sanitárnych dní kompletne upratali a vydezinfikovali všetky priestory. Prevádzku sme otvorili v zmysle opatrení ÚVZ – najskôr terasu a átrium. Obdobie zatvorenia reštaurácie a kaviarne sme využili na prípravu nového letného jedálneho lístka, nového letného menu, vylepšovali sme štandardy pre zamestnancov a pripravovali dokumentáciu k duálnemu vzdelávaniu, ktorú realizujeme už niekoľko rokov. Momentálne máme otvorené v štandardnom režime, čo sa týka hostí, teraz máme klientov prevažne zo Slovenska, zo zahraničia je hostí menej. Pre bezpečnosť naďalej dodržiavame všetky opatrenia nariadené ÚVZ, zvýšenú dezinfekciu a sanitáciu. V priestoroch reštaurácie i apartmánoch Zuckmann Villa používame nový ozonizátor na zabezpečenie hygienického prostredia."

 

restauracia zuckmanvilla

Foto: Reštaurácia a kaviareň Zuckmann Villa, Piešťany

Kursalon Trenčianske Teplice, odpovedá Mgr. Zuzana Danechová, PhD.

"Počas minulého roka prebiehala v reštaurácii Kursalon kompletná rekonštrukcia, vynovenú zrekonštruovanú dizajnovú reštauráciu sme otvorili na začiatku marca. Nemali sme otvorené ani týždeň, keď sme sa vzhľadom na situáciu, bezpečnosť našich hostí a kolegov rozhodli opäť zatvoriť, hoci ešte toto nariadenie neprišlo. Veľmi nás to mrzelo, lebo sme sa z otvorenia veľmi tešili, všetko prepracovali do detailov, pripravili personál a opäť sme museli čakať. Počas povinného zatvorenia sme pripravili fotenie jedálneho a nápojového lístka a interiéru, o ktoré sa postarala dvojica Matej Kmeť a Ivana Santová. A keďže v Kursalone boli naplánované aj svadby a podujatia, venovali sme sa najmä komunikácii s nevestami, ktorým sme sa snažili vyjsť v ústrety a nájsť nové termíny na ich svadobný deň.

Sezóna v Trenčianskych Tepliciach sa rozbiehala veľmi pomaly. Po znovuotvorení sme napriek obmedzeniam vnímali, že za nami pricestovalo veľa hostí, ktorí boli zvedaví na nové menu a zmenený interiér. Aktuálne sa do mesta opäť vrátili hostia, rozbehla sa dovolenková sezóna a najmä počas krásnych slnečných dní je naša prevádzka vyťažená."

 

reštaurácia kursalon trenčianske teplice

Foto: Ivana Santová, Reštaurácia Kursalon, Trenčianske Teplice

Pripravila: Petra Adamcová