V týchto dňoch sa postupne uvoľňujú opatrenia v súvislosti s globálnou pandémiou. Za špeciálnych podmienok sa otvárajú hotely, penzióny i reštaurácie. Predpokladá sa, že ak budeme zodpovední, ďalšie opatrenia sa budú krok za krokom uvoľňovať ďalej a v lete a cez prázdniny by sme mohli už bezpečne cestovať a dovolenkovať v ubytovacích zariadeniach na Slovensku.

 

dovolenka slovensko chalupkovo

Foto: Chalúpkovo

V Slovenskej republike bol v súvislosti s korona vírusom prijatý rad protiopatrení, ktoré v porovnaní s inými krajinami Európskej únie patrili k najprísnejším a dôležité je, že boli zavedené relatívne včas a bez zbytočných odkladov. Rovnako sa neustále upresňujú pravidlá, za akých okolností je možné otvoriť prevádzky ubytovacích a gastronomických služieb. Z tohto dôvodu nemusia mať klienti hotelov a reštaurácií žiadne obavy z návštevy alebo pobytu v nich.

 

dovolenka slovensko patince

Foto: Wellness Hotel Patince

V nasledujúcich riadkoch uvádzame akým spôsobom sa môže vykonávať dezinfekcia v rôznych priestoroch prevádzok obchodov alebo poskytovateľov služieb.

Dezinfekcia prostredníctvom ozónu odstraňuje baktérie, vírusy, plesne a zápachy. Ozónové generátory sa umiestnia do priestoru, kde sa nechajú pôsobiť, miestnosť sa následne vyvetrá, a je pripravená na ďalšie obývanie. Ďalším typom dezinfekcie je priame čistenie povrchov prostredníctvom antibakteriálnych roztokov a gélov s minimálnym podielom 70% alkoholu. Použiť sa môžu aj špeciálne vlhčené antibakteriálne obrúsky. Iné typy dezinfekcie sa rozprašujú priamo do vzduchu, dávkovanie sa určuje podľa intenzity dezinfekčného roztoku a veľkosti priestoru, do ktorého sa aplikuje.

Samozrejmosťou aj mimo obdobia pandémie korona vírusom je dôkladná údržba a čistenie klimatizačných jednotiek. Špeciálne prípravky dokážu dezinfikovať rozvody vzduchotechniky, klimatizácie a klimatizačných filtrov. Dokážu zamedziť šíreniu a eliminovať všetky druhy baktérií, plesní, kvasiniek i vírusov.

 

dovolenka slovensko dezinfekcia

 

Hotelový manažment podľa stanovených pravidiel určuje frekvenciu a spôsob vykonávania dezinfekcie a čistenia frekventovaných dotykových plôch ako sú kľučky, pulty, tlačidlá výťahov a podobne. V ubytovacích a gastronomických zariadeniach boli a budú samozrejmosťou dezinfekčné gély pre hostí, ktoré si môže klient kedykoľvek podľa potreby aplikovať na pokožku rúk.

 

dovolenka slovensko lopusna dolina

Foto: Hotel Lopušná dolina

Zodpovednosť prevádzkovateľa a zamestnancov ubytovacieho zariadenia, ale aj zodpovednosť a rešpektovanie pravidiel zo strany hostí a klientov zabezpečí to, že tohtoročnú dovolenku budeme môcť stráviť aj mimo našich domov. V krásnych, hygienicky čistých a voňavých priestoroch hotelov, penziónov a apartmánov. Budeme si určite môcť aj sadnúť do reštaurácie, vychutnať si dobrý obed s pohárom vína a kávu s koláčom, na ktorú sme mali tak dlho chuť.

Príde aj na otváranie detských ihrísk, hracích kútikov, bazénov i wellness centier. Kedy to bude, závisí len na nás a na tom, ako zvládneme náš malý - veľký boj s novodobým vírusom.

Text: Petra Adamcová