V našom rozprávaní o zaujímavých svetových receptoch a pochúťkach sme sa dnes ponorili do sveta sladkých chutí, dezertov, koláčikov i zákuskov. Navštívime Rakúsko, USA, ale aj Grécko a krajiny Blízkeho východu. Prečítajte si, čo ste možno o baklave, sacherovej torte alebo cheescaku nevedeli.

 

baklava 1

 

Baklava

História baklavy siaha do dôb dávno minulých a nie je úplne zrejmá. Mnoho krajín Blízkeho východu, vrátane Turecka a Grécka je presvedčených, že tento dezert pochádza z ich minulosti a gastrokultúry. V každom prípade sú orechy a med ľuďmi obľúbené a konzumované v rôznych podobách už tisícročia. Napriek všetkým dohadom je vo všeobecnosti za predchodcu baklavy považovaná sladká pochúťka z obdobia pred 1300 rokmi pripravovaná v Asýrskej ríši, kedy sa podával ako dezert nekvasený chlieb zaliaty medom, posypaný orechmi. Sofistikovanejšia verzia baklavy bola vyvinutá o storočia neskôr v Osmanskej ríši počas 15. storočia. Kuchárska kniha získaná z paláca v starobylom meste Konštantínopol zobrazovala baklavu ako obľúbený dezert, určený pre kráľovskú rodinu a jej suitu.

 

baklava 2

 

Okrem orechov a medu tvorí gro baklavy špeciálne „filo“ cesto. Je vyrobené z múky, vody a oleja alebo masla a jeho výroba je časovo náročná a prácna kvôli tomu, že jednotlivé vrstvy cesta musia byť ultratenké a oddelené maslovým poťahom pre dokonalo chrumkavú textúru. Cesto sa pokladá zväčša na veľkú panvicu. Na pláty cesta sa ukladá vrstva nasekaných orechov, pistácií, vlašských orechov, ale niekedy sú využívané aj lieskovce. Podľa zvyklostí jednotlivých krajín a kuchýň sa baklava pripravuje ako cesto s orechami vrstvené pomedzi jednotlivé pláty, inde ako vrchná a spodná vrstva cesta a orechy len v jeho strede. Pred pečením sa cesto nakrája na pravidelné kúsky, trojuholníky, kosoštvorce alebo obdĺžniky. Po upečení sa na koláčik naleje medový sirup, ktorý môže obsahovať aj ružovú vodu alebo vodu z pomarančových kvetov a nechá sa nasiaknuť.

Sacherova torta

Jedna z najznámejších tort na svete je pomerne mladou „slečnou“. Pochádza z 19. storočia, z dielne rakúskeho cukrára Franza Sachera. Ten vymyslel dezert v čase, keď mal len 16 rokov, a vytvoril ho vraj pod tlakom a zhodou okolností, keď vtedajší hlavý šéfkuchár ochorel. Nový dezert Franza Sachera určený pre knieža Metternicha a jeho hostí sa stal okamžite obľúbeným a úspešným. Úspech torty mnohí prisudzujú práve jeho jednoduchosti a minimalizmu. Dokonalá harmónia ingrediencií v podobe masla, cukru, kakaa, múky, marhuľového džemu a čokolád je tým, čo robí Sacherovu tortu jedinečnou.

 

b sacher 1

 

Autorskou značkou - originálna Sacherova torta sa môže dodnes pýšiť len viedenský Hotel Sacher. Tortu z čokoládového cesta s dvomi vrstvami marhuľového džemu tu poťahujú špeciálnou zmesou troch vybraných čokolád, avšak presný recept je samozrejme prísnym tajomstvom. O titul originálnej sacherovej torty sa uchádzala aj viedenská cukráreň Demel, avšak neúspešne. Na počesť tohto sýteho, sladkého čokoládového dezertu, ktorý sa musí podávať s kôpkou nesladenej tuho vyšľahanej smotany bol v Rakúsku vyhlásený aj Národný deň Sacherových tort.

Cheesecake

Chutný tvarohový koláč sa stal populárny najmä vďaka Američanom. Možno len málokto tuší, že jeho krajinou pôvodu je Grécko. Konkrétne sa prvá zmienka o ňom datuje do 5. storočia pred naším letopočtom, na ostrov Samos. Dôkazy hovoria o tom, že tento koláč bol skvelým zdrojom energie a bol pravidelne servírovaný športovcom na olympijských hrách. Súčasný používaný názov koláča pochádza až z 15. storočia z Anglicka. Pochúťka sa kvôli svojej obľube postupne dostala do ďalších európskych krajín, ich kolónií i ostatných častí sveta. Počas tohto času sa recepty na cheescake rôzne transformovali a inovovali.

 

b chees 1

 

Dnes existujú základné dva typy cheescakov, pečený a nepečený. Sušienkový základ spracovaný s maslom a cukrom a lahodný krém z ricotty, tvarohu alebo iného typu krémového syra robí z tohto koláčika jeden z najobľúbenejších dezertov na svete. Podľa spôsobu prípravy a použitých ingrediencií môže byť dokonca aj diétnou pochúťkou, ale aj typickou maškrtou s množstvom cukru. Na ozdobu cheescaku sa používa karamel, med, čokoláda, ovocné sirupy a súčasťou náplne môže byť ovocie, kúsky čokolády, ale milovníci minimalizmu si vychutnajú pravý cheescake skutočne len v čistej syrovej variácii

Pripravila: Petra Adamcová