Stačí zjesť štyri až šesť energiou nabitých datlí denne a s organizmom sa začnú diať divy.

oh_dates_dvaja_16.jpg

Keď Veronika Juríčková prišla na chuť týmto stále nedoceneným plodom, na vlastnej koži spoznala ich zdravotné účinky a dokonca pre ich vysokú energetickú hodnotu mohla vylúčiť zo svojho života sladkosti.

Vyskúšala klasické datle zo supermarketu, vyhľadávala ich v biopotravinách. No až keď ju kamarátka nasmerovala na sladké krémové bio datle z internetu, odvtedy sa ich už nevzdala.

„Bola som pravidelný klient, keďže ich jedávam denne. Stali sa súčasťou mojich dní. Či už v jedlách, ktoré si pripravujem, alebo ako čerstvé pri bežných aktivitách počas dňa či športe. Som zvyknutá si ich brávať všade na cesty. Neskutočne ma očarila ich výnimočnosť a lahodnosť. Povedala som si „tak takto chutia pravé datle“. A keďže viem, ako veľmi mi pomáhajú pri mojom zdravom životnom štýle, už sa ich nechcem vzdať a rada budem ľudí inšpirovať a postupne im ukazovať, že existujú aj datle bez konzervantov a aditív, ako čistý kus prírody a že ich využitie je naozaj bohaté,“ vrátila sa Veronika Juríčková na začiatok svojho očarenia ovocím, ktoré má svoj pôvod na Blízkom východe a v severnej Afrike.

Keď sa dozvedela, že eshop, z ktorého si sama plnila zásoby tejto zdravej plodiny končí, jej prvou reakciou bolo, že urobí všetko preto, aby dostupnosť kvalitných datlí na Slovensku zostala. Nadšenie z tejto plodiny a podpora manžela sa stala hnacím motorom pre to, aby pokračovala s predajom zdravých plodov s nálepkou BIO. 

„Bio produkty sú veľmi žiadané medzi viacerými ľuďmi. Nielen u ľudí so zdravotnými problémami, ľudí zameraných na kvalitnú zdravú stravu, ale aj nároční klienti v gastronómii či športovci majú potrebu ich používať a mať ich k dispozícii. Rozhodnúť sa bola jedna vec, no čo za tým všetkým bolo treba vybaviť a zabezpečiť je vec druhá. Neustále pracujeme na tom, aby sa mienka o datliach zmenila a neboli na stoloch v domácnosti len na Vianoce. Je to jeden z našich najväčších cieľov,“ tvrdí propagátorka sladkých hnedých plodov s podlhovastou kôstkou.

 

oh dates_datle pre gurmánov_juríčková

 

Vo svojom eshope ohdates.sk ponúka len čerstvé datle zo Saudskej Arábie a Izraela. Sú dozreté a prirodzene vysušené na slnku a tak majú prívlastok „sušené“.

„Musíme sa priznať, že reakcie ľudí sú naozaj pozitívne a každý si už našiel ten svoj obľúbený druh a radi sa k nám vracajú na nákup. Raz, keď ich vyskúšate, tak ich budete skrátka milovať. Inak sa to ani vysvetliť nedá. Odlišnosť od bežných je podstatná a viditeľná už na pohľad. Ich chuť, konzistencia a celkový vzhľad im dodáva punc kvality a jedinečnosti. Treba len vyskúšať!“ nabáda Veronika Juríčková k ochutnaniu plodov so značkou bio. Sú to certifikované produkty ekologického poľnohospodárstva. Pestujú sa bez nepovolených pesticídov a neobsahujú konzervanty, ani iné prísady.

 

oh dates_datle pre gurmánov_zázračná plodina

 

Využitie datlí môže byt naozaj široké. Od priamej konzumácie, až po pečenie, či do varenia. Sú výbornou náhradou za cukor. V gastronómii ich využívajú pri varení alebo pečení, či iných pochúťkach vytvorených v kuchyni, hodia sa tiež na rôzne eventy, spoločenské akcie. Športovci radi siahajú po rýchlom cukre, čo datľa poskytuje. Ľudom zo zdravotnými ťažkosťami je tento produkt prírody nenahraditeľným zdrojom.

„Odporúčame ich mať v chladnej miestnosti, vo vákuovo uzatvárateľnej nádobe. Aby sme si ich mohli vychutnávať naozaj dlho čerstvé a bez akýchkoľvek následkov znehodnotenia. Ak nemáme chladnú miestnosť, uložte si ich do chladničky, najlepšie tiež vákuovo zabalené, aby nevyschli. Ak chceme dlhodobé skladovanie, mraziť môžeme určite tiež.“

Datle sú bohatým zdrojom medi, draslíka, vlákniny, mangánu, vitamínu B6 a horčíka. Obsahujú niekoľko desiatok bioaktívnych minerálov, ktoré podporujú nadobličky a zdravie srdca. Pomáhajú zvyšovať hladinu draslíka, ktorý je potrebný na udržiavanie a posilňovanie svalov a nervov. Odvádzajú vlhkosť z orgánov ako sú slezina a pečeň. Ideálne sú na tráviacu sústavu. Sú ovocím s najsilnejším protiparazitným účinkom. Odstraňujú z čriev parazity, kvasinky, plesne a iné huby. Pomáhajú obnoviť peristaltickú funkciu čriev.
oh dates_datle pre gurmánov_datle v krabičke

oh dates_datle pre gurmánov_blízky východ
oh dates_datle pre gurmánov_II
oh dates_datle pre gurmánov_III

oh dates_datle pre gurmánov_zdravie_energia

oh dates_datle pre gurmánov_bio strava 

Text: BK
Foto: OH dates
Viac na: ohdates.sk