Lahodné a kvalitné víno, s opojnou vôňou a chuťou. Víno, ktoré sa vyrába len z toho najkvalitnejšieho slovenského ovocia. Zoznámte sa s exkluzívnymi ovocnými vínami Miluron, ktoré si zamilovali nielen slovenskí gurmáni, ale ocenili ich aj desiatky svetových degustátorov v rôznych krajinách sveta.

 

miluron ovocne vina 7

 

O tom, ako vznikla myšlienka výroby kvalitných slovenských ovocných vín, z akého ovocia sa vyrábajú a aj o tom, že niektoré druhy vín majú priaznivé účinky na zdravie, sme sa rozprávali s JUDr. Marcelom Borisom, spolumajiteľom vinárstva Miluron.

Ako sa advokát Marcel Boris dostal k vínu a výrobe vína?

Práca advokáta je veľmi náročná na psychiku a vyčerpávajúca na negatívne emócie. Práca s vínkom je plna vôní a pozitívnych emócií, a keď prišla ponuka na spoluprácu a investíciu do štartujúceho sa mladého vinárstva, neváhal som ani sekundu.

Vinárstvo Miluron, ktorého ste spolumajiteľom, vyrába exkluzívne ovocné vína. Ako vznikla myšlienka tvorby práve takéhoto netradičného produktu, inými slovami, aký je príbeh vašej firmy?

Chuť a motivácia vyrábať a tvoriť niečo špecifické a nepoznané bola ďaleko väčšia ako držať sa overenej klasiky. Ľudia majú radi novinky, emócie, neznáme chute, a v kombinácii s niečím výnimočným a exkluzívnym, vznikol príbeh s názvom Miluron.

 

miluron ovocne vina 1

 

Vaše vína vznikajú výlučne zo surovín a plodín, ktoré sú pre našu krajinu typické, na čo, ak sa nemýlim, kladiete dôraz. Prečo?

Doraz kladieme najmä na výber dodávateľov ovocia, snažíme sa o čo najkrajšie a najzdravšie produkty, lebo len z toho najkvalitnejšieho ovocia môže vzniknúť niečo exkluzívne, o čom nás presvedčili aj naše výsledky na medzinárodných súťažiach, kde sme sa už po roku fungovania vinárstva stali šampiónmi výstav. Čiže náš smer a rozhodnutie sa ukazoval už od začiatku ako správny.

 

miluron ovocne vina 8 miluron ovocne vina 6

 

Dá sa povedať, kto je vašim spotrebiteľom? Prvoplánovo mnohých napadá, že ovocné vína sú sladké a ľahké drinky, určené napríklad pre ženy...

Áno, v prevažnej miere sú našimi zákazníkmi ženy, ale priazeň ženy si získavajú stále muži, čiže nakupujú u nás vínka aj muži, práve pre svoje ženy. Samozrejme, mame širokú ponuku vín, hlavne cuvée s aróniou kupujú aj muži, a máme aj zdravé vínka, ktoré si kupujú ľudia s rôznymi zdravotnými problémami. Spätné pozitívne emócie a reakcie od ľudí nás mimoriadne tešia, a práve to je tá najlepšia odpoveď pre ľudí pracujúcich v našom vinárstve a pre naše produkty. Ale samozrejme nás to aj motivuje neustále sa zlepšovať. Trend kvalitných ovocných vín prichádza z vyspelej Európy a nie je už ani v našich končinách výnimočný. Dovolím si tvrdiť, že výroba kvalitných ovocných vín si získala široké portfólio svojich zákazníkov.

 

miluron ovocne vina 4

 

Aký je váš sortiment, aké vína vyrábate?

Vyrábame vínka z tradičných slovenských ovocí, akými sú čierna ríbezľa, čučoriedka, brusnica, višňa, broskyňa, či jahoda. No zamerali sme sa aj na vysoko špecifické vínka, akými sú víno z kvetov bazy čiernej, ktorá mimochodom tento týždeň vyhrala v USA platinovú medailu, čo je najvyššie umiestnenie. Našimi špecifickými vínami sú predovšetkým vína, ktoré majú pozitívny vplyv aj na zdravie, a to sú vina z arónie čiernoplodej, ŠÍPKOVÉ víno či rakytníkové víno. Sú to vína, ktoré v sebe obsahujú množstvo vitamínov a pre organizmus priaznivých látok. Ich výroba je skutočne náročná, ale ten efekt a odozva zákazníkov je skutočne famózna.

Teraz sa spýtam ako totálny laik, tradičné víno je o hrozne, vaše víno je výlučne z ovocia. Vzniká rovnakou technológiou výroby ako hroznové víno?

Výroba ovocných vín je takmer identická s výrobou vín hroznových. Ide o kontrolované kvasenie, maceráciu, filtráciu a podobne. Pri finalizovaní vín, všetci doslova "spíme" vo výrobe a čakáme na ten správny moment, kedy sú vínka v top stave na ich fľašovanie a konzum. Je to krásna a voňavá robota, a vďaka množstvu lásky od ľudí, ktorí sa na výrobe podieľajú, vrátane prístupu našich technológov, môžeme s pokojným svedomím povedať, že mame svoje "dieťa", ktoré si hýčkame a ktoré nám robí veľkú radosť.

 

miluron ovocne vina 5 miluron ovocne vina 1

 

Spomínali sme, že vaše vína získali mnohé ocenenia, ktoré z nich si najviac ceníte?

Áno, naše vínka od svojho vzniku žali úspechy nielen doma ale aj v zahraničí. Stali sme sa šampiónmi výstav nielen na Slovensku, ale aj v južnej Afrike, v USA či v Izraeli. Na týchto súťažiach sa zúčastňujú výrobcovia z celého sveta, a keď uspejete alebo sa stanete šampiónom výstavy, je to obrovský úspech a krásna satisfakcia za to, čo robíte. Ceníme si každý jeden úspech, no ja osobne si cením asi najviac správy či maily od našich zákazníkov, lebo to sú naši najprísnejší porotcovia. Pre nich totiž to vínko vyrábame.

Prezradíte aj vašich top klientov z radov celebrít, ak to nie je tajomstvo?

Top klient je pre nás každý, komu naše vínko chutí, a to bez rozdielu. Môžeme len povedať, že naše vínko pijú aj známe tváre z našich slovenských obrazoviek. Našim vínam sa celkom začalo dariť aj v zahraničí, objednávky máme takmer z celej EU. Asi najznámejšia objednávka bola z USA, pre herca Nicolasa Cagea, ktorý sa k našim vínam dostal vďaka našej výhre v celosvetovej vinárskej súťaži Great America v USA.

Vaše vinárstvo dosiahlo veľmi veľa napriek tomu, že ste na trhu relatívne krátko. Aké máte ciele a méty?

Cieľ sme si stanovili už pri našom vzniku. Robiť to najlepšie ovocne víno na trhu, konkurovať tým najlepším a snažiť sa inovovať a prinášať ľuďom radosť pri konzumácii toho nášho vínka.

Viac informácií: www.miluron.sk