36. ročník ľadového festivalu slávnostne otvorili koncom decembra minulého roku v najchladnejšom čínskom meste Charbin. Mesto sa nachádza v blízkosti ruskej Sibíri, a preto je ideálnym miestom na výstavbu ľadových sôch. Priemerná teplota počas zimy sa tu pohybuje okolo -16,8°C a výnimočná nie je ani teplota -35°C.

 

ice festival 1 harbin lad sneh čína

 

Festival je najväčším svojho druhu na svete. Jednotlivé sochy sa tesajú z vyrezaných ľadových blokov z neďalekej rieky Songhua. Na výzdobe, výstavbe a opracovávaní ľadu pracujú umelci z celého sveta, tento rok ich bolo približne desať tisíc. Štatistiky festivalu sa pýšia ročnou návštevnosťou až 15 miliónov turistov.

 

ice festival 3 harbin lad sneh čína

 

Na festivale je možné vidieť vždy niektoré zo známych pamiatok sveta, v minulosti to boli napríklad Pyramídy v Gíze, Socha slobody, Kráľovský palác v Bangkoku či Eiffelova veža. Krása každej stavby je podčiarknutá unikátnym farebným nasvietením.

 

ice festival 8 harbin lad sneh čína

 

Okrem replík známych pamiatok sa na ploche viac ako 600 tisíc štvorcových metrov nachádzajú exponáty osôb, prírody, zvierat, fantazijných bytostí, obydlí, stavieb a nadrozmerných predmetov, a ich počet sa blíži ku dvom tisícom exponátov.

 

ice festival 6 harbin lad sneh čína

 

Okrem nádherných ľadových sôch, sa môžu návštevníci zúčastniť na mnohých sprievodných podujatiach. V kurze je bicyklovanie na snehu, ľadová jazda na sánkach a autíčkach, psie záprahy, futbal na snehu, pozorovanie tučniakov, výlov rýb alebo sledovanie otužileckých pretekov.

 

ice festival 7 harbin lad sneh čína

 

Tento rok potrvá ľadový festival do konca mesiaca február. 

Text: Petra Adamcová
Foto: Charbin Ice Festival

 

 

Prečítajte si tiež: Hotel uprostred ľadového kráľovstva v Laponsku

apukka soby